Dari smlm..mase tgh bace readest dgest tetiber jer teringat laksam yg kyati order mase Jamuan Raye last wiks..terliur..sedap sgt...smpai aku tambah 2 kali..x pernah rase laksam sedap mcm tu kt kl. Klu kt tganu..stakat ni xde sape leh lwn lg laksam cik ngah..nyum2. Nsib baik aritu aku ade usha-usha cara cik ngah buat mee & kuah laksam. Insya'Allah...tau kot. So, hujung minggu ni sy nk bli bahan & try buat laksam. Chaiyokk...bsemangat azirah! So, sy nk try resepi ni yg sy jumpe kt internet...
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
- >>bahan kuah:
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
- >> Bahan ulam
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
- >>cili:
- cili merah
- belacan
- garam
- limau
Cara-cara
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
- Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
- Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
No comments:
Post a Comment