Ok, berbalik kpd topik durian, last week..pg2 sy bgn nk bli breakfast nasi lemak..kebetulan kt tepi tu ade org jual durian..pagi2 bute. Akak nasi lemak tu ckp..isinye elok sbb baru jer luruh dr pokok. Wahh..bau pn dh menusuk-nusuk hidungku. Sy pn bli la 3 biji. Siap soh bkk depan tu jg. Sy ckp, klu isi x elok..keras..sy x nk. So org tu mmg bukak depan saye la. Bukannye ape. Last weeknye hubi bli dua biji, tapi satu tu busuk..kecewa btol sy. Dlm kpala dh plan nk buat kuah durian..cicah ngn roti. Waahh..sedapnye. Tp say mane pernah buat kuah durian. Dulu umi yg buatkan, sy tau makan jer. Hmm..tp tu belakang kire. Teknologi ade maa...so no worries. Sy kn set2 kaki Google.
Smpai jer kt uma sy tayang hasil pembelian breakfast sy...tadaaa..ade durian. Hubi smpi tak tercakap ape2..dgn ke'obses'an sy terhadap buah tempatan yg satu ni. Blk2 jer terus sy google respi kuah durian. Alamak, daun pandan jer xde. Hmm..xpela..proceed jer la. Tgk resepi mcm senang jer. So sy mula mengasingkan isi durian dari biji dengan sudu & garfu. Habis satu biji durian sy kopek dengan tekunnye.
Resepi kuah durian
Gula kabung 3 sudu besar - Kuah durian yg sy buat ni x berapa manis sbb sy x suke manis2 sgt.
durian 15 ulas
gula pasir 1 sudu besar
sedikit garam
santan 1 kotak
Kacau skali dgn santan |
Inilh hasilnye. Sedapp. Same mcm yg umi sy slalu buat. Sy mkn kuah durian selama 3 hari sbb letak dlm peti ais. Bgn2 pg before g keje sarapan ngn kuah durian cicah roti...:-) |
No comments:
Post a Comment