Pages

Monday, August 16, 2010

percutian di bandung

Di lapangan terbang Sasteranegara Bandung
pada 7/8/2010 hingga 11/8/2010, sy & kwn2 tlh pg bercuti2 sambil bsoping di Kota Bandung. Mase nih hubi x turut serta dsebabkan cuti die tinggal sikit jer. Terima kasih hubi sbb mengizinkan sy pergi bercuti bersama kwn2..sbb bukan senang utk mendapatkan keizinan tersebut...hehe, itu pun selepas puas memujuk si hubi dgn bersungguh2. Hubi ckp sy ni asyik nk berjalan ajer...hehe. (Maafla hubi...sy sebenarnye stress, doc pun siap ckp..'jgn stress2..its not gud for ur health').

pagi tu kami bertolak dari rumah pukul 10 pg, flite pukul 3.30..masing2 dh excited sgt utk travel bsame2. Hubi menghantar sy ke aiport dan sebelum pergi, die saratkan sy dgn nasihat..take care..jage diri..smpai sane kol..hati2. Iyer...iyer..sy bkn bdk kecik lg..insya'Allah sy akan pandai menjaga diri, awk jgn risau k. Alolo..ssh hatinye yer nk lepaskn wife pg bsoping..hehe. Ala, bknnye pg maner pun, kite pg temankan kwn2 pg bli brg2 & bju kawen..:)

Kami smpai di Bandung dlm pukul 4:30 waktu sane (lewat sejam dari Malaysia). Smpai2 driver kami si Didin dh setia menunggu. Smpai2 dsebabkan lapo..didin mmbw kitorg ke 'Restaurant Masakan Padang'. Kat sini, makanan akan dihidangkan didalam pinggan. Kami cuma duduk jer..pelayan akan datang membawa mknn2 di dalam piring2 kecil. Lebih kurang 10 different foods dihidangkan di depan kami..ada ayam masak rendang, telur itik masak lemak, daging masak rendang, sotong masak lemak cili api, puyuh masak goreng, petai goreng and etc. Sy amik telur itik and ayam masak rendang...pehh sedappp. Tp agak mahal la jugak. Tips kt sape2 yg dibawa ke sini, jangan simply rase semua makanan yang dihidangkan sebab..ambil yg lauk yg hendak dimakan ajer..sbb once sorg dh sentuh...kite akan dicharge per plate. Buatnyer lauk yang disentuh tu x sedap...x psl2 kena bayo lebih. (Kena la jimat...kate nk soping lebihkan...:))

Lepas mkn, kami terus ke FOC - Rumah Mode. Byk jugak la baju2..tp mase tu mood nk soping belum ade lg...so sy mmg x bli satu ape pun..takat tengok2 aje.

Day 2:
Kami menghabiskan duit kat Pasar Baru. Mnyesal jg pergi Pasar Baru masa weekend, rasa mcm nk pengsan sebab ramai sgt org, Didin ckp..hari minggu biasanya org dari Jakarta pun turun ke Pasar Baru Bandung jg. Kat sini mmg duit mengalir mcm air...semua nk beli..kain baju kebaya, kain cotton, kain semayang, kain lace, kain satin, kain sulam riben. Hari kedua sahaja..RM500 dh habis sy blanje. Yg guna credit card, ade yg swap smpai dh abis limit..hehe. Nasib la hubi x kasi gnu credit card..tp blanjer mmg berpada2 la.

Day 3:
Sebab duit sume dh tinggal sikit, hari ke-3...kami plan berjalan2 ke Tangkuban Parahu, Hot Spring, Makan di Kg Daun dan soping + mncuci mata di outlet.

Tangkuban Parahu

 
Kawasan kt Tangkuban Parahu ni punyelah chantek..klu search kt google, Tangkuban Parahu is once an active volcanos. Tp setakat nih..klu x silap da almost 50 years x meledak. Tpt kt sini mmg cunn sgt...tp masalahnye...beggars mmg scary sgt. Even kita dh ckp no..thanks..beggars2 ni mmg x berputus asa..diorg seboleh2nya akan mengikut smpai la kita naik semula ke kereta. Itupun, kalau dh tutup pintu..diorg masih lg kt tingkap dan ckp..'kak, beli kak,'. Sepanjang berada kt sane..mase kitorg naik ke bangunan yg agak tinggi, di mana kita blh melihat keseluruhan kwsn Tangkuban Parahu tersebut..beggars2 tu pun ade 3-4 org yang ikut same. Mmg situasi yg agak merimaskan & menakutkan. Nk pergi lg kt Tangkuban Parahu pun agak berkira2 jg la lepas2 nih. Lagu satu tips nk kasi tau, klu staff di kaunter informasi di Tangkuban Perahu tu offer utk tgk kawah gunung berapi dengan lebih dekat, kalau anda ade anak kecik or tanak berpeluh2..better lupakan. Menurut kawan yg pernah pg kesana before...nk ke kawah tu punyer la jauh. Staff disitu akan cakap..klu nk turun bawah, dlm beberapa puluh rupiah utk 2 jam, dan ade charge lain untuk jam2 yg berikutnya. Die akan cakap, nk trun sane tu kejap jer...x smpai pn 2 jam. Tapi hakikatnya adalah x benar sama skali, silap2 duit habis, penat..peluh..busuk jer dpt. Sbb nk trun sane diorg ckp pn dh lebih 2 jam. Klu ade anak kecik, siap blh upah org utk carry anak anda kalau x larat ok. So hati2 la. Kat sane mmg every single thing nk dicharge. Anda akan melihat situasi di mana, bile tourist guide tu nk undur jer kereta..tibe2 adejer org ntah dari mane..tu2 kt belakang kereta tlng tgk2 kn kereta lain semasa anda mengundur. Walaupun sebenarnye x perlu pn. Lepas die tulung, tourist guide tu akan kasi la beberapa rupiah sbg upah.

Tangkuban Parahu:

Kawah gunung berapi..

 
Kampung Daun:

seketul jer pisang cheese kt Kg Daun nih????? Ni la yg kitorg kongsi 7 org:)))

gamba ttido kt Kg Daun...sleepyy...zzZZzz

nasi timbel bakar


Hot Spring:




FOC - Outlets:






Ohh..yer, lg satu tips..kt sane jgn la mkn merapu seperti kt pasar pasar baru or kt tepi2 jln ok. Kitorg haritu, semua kena diarrhea, muntah2 pd hari terakhir kt sana. So better mkn dkt tpt yg proper sket. Mahal sket pn xpe. Klu nk dok sane lame sket, better bli meggi and air kotsak siap2 kt malaysia, anda akan rase tak lalu nk mkn meggi & susu kotak or milo kotak kt sane sbb rasenyerrr..hmm peliks skt dgn rase kt malaysia.

1 comments:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.