Pages

Friday, October 15, 2010

1st trial..Mee Bandung


Yeayy...arini aku dh berjaye buat mee bandung. Klakar..skrg br thegeh2 nk blaja ek. Terima kasih buat Hann atas resepi ni. Sy rase cam sedapp jer..tp x mkn lg sbb nk tunggu hubi blk dr Johor dulu. Sian hubi duduk Johor. Sy nk sgt ikut hubi..tp kewangan x mengizinkan. Kami nk bli uma lg satu..kereta pun dh bertambah lg satu. Kdg2 ssh hati sbb dh almost 2 years mcm ni. Hubi ckp insya'Allah tahun depan dia yg akan pindah sini, then baru pikir nk bli uma kt Rawang plak. Hubi..cepat la pindah sini..kasihan kt isteri...;(

Thursday, October 14, 2010

Amalan ketika Hamil

Memperbanyakkan mengingati Allah s.w.t dengan memohon ampun dan taubat. Ibu yang hamil digalakkan banyak mengingati Allah supaya hatinya tenang dan mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. Dengan ini diharapkan agar anak yang lahir nanti bersih hatinya dan ibu dapat melahirkan dengan tenang dan baik. Bapa juga digalakkan melakukan perkara yang sama ketika isterinya mengandung.Perempuan yang hamil juga digalakkan supaya banyak bermunajat ke hadrat Allah s.w.t dan memohon doa kepada-Nya semoga anak dalam kandungan sentiasa sihat dan agar dipermudahkan Tuhan bagi ibu tersebut.
Doanya :


"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Ya Allah, peliharalah anakku selama di dalam kandungan dan sembuhkanlah ia, Engkau Maha Penyembuh, tiada sembuhan melainkan penawar-mu, sembuh yang tidak meninggalkan kesan buruk. Ya Allah, lahirkan ia daripada kandunganku dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera. Ya Allah, jadikanlah ia sihat sempurna, Ya Allah, elokkanlah perangai (akhlak), fasihkanlah lidahnya dan perelokkanlah suaranya untuk membaca hadis dan al-quran dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w".

Banyak melakukan ibadat, membuat kebajikan dan meninggalkan segala larangannya. Perempuan yang sedang hamil digalakkan memperbanyak mendirikan solat malam, solat sunnat, sentiasa menutup aurat.Manakala suami juga dituntut memperbanyakkan ibadat, berpuasa sunat terutamanya pada hari hari yang disunnatkan iaitu Isnin dan Khamis. Ibu yang hamil juga adalah digalakkan untuk sentiasa membaca makthurat terutamanya setiap kali selepas solat.

Memperbanyakkan membaca Al-Quran, ibu-ibu yang mengandung perlu memperbanyakkan membaca Al-Quran dan cuba memahami makna bacaanya. Antara ayat-ayat Al-Quran yang elok dibaca ialah : surah Al-Fatihah, surah at-Taubah, surah Yusuf, surah Luqman, surah an-nahl ayat ke 78 dan surah al-A'raf ayat 189. Selain ibadah ia juga dapat memudahkan bersalin, mendapat anak yang sihat dan sempurna, anak yang patuh dan taat pada Allah dan Rasul-nya.

Sentiasa berakhlak yang baik. Bagi ibu-ibu yang hamil hendaklah sentias menjaga akhlaknya dan bersikap baik kepad jiran tetangga, tidak suka berborak- borak kosong dengan jiran kerana sikap yang tidak elok ini boleh mempergaruhi anak yang akan dilahirkan kelak. Perbanyakkan membaca Al-Quran daripada berborak-borak kosong. Demekianlah amalan yang dituntut bagi ibu yang hamil untuk mengamalkannya semoga Allah akan memberi ganjaran pahala kepadanya dan diharapkan anak yang akan lahir nanti anak yang betul-betul taat kepada Allah, Rasul dan ibu bapanya.

Akhlak Suami kepada Isteri yang hamil
Sebagai suami pula, kita mestilah mempunyai akhlak yang baik dan memperlakukan isteri dengan baik tambahan pula di sedang hamil. Suami tidak boleh mengambil sikap sambil lewa dan tidak bertanggungjawab. Di antara perkara-perkara yang perlu dipenuhi oleh suami ialah:

- sentiasa bersikap kasih sayang terhadap isteri.
- sentiasa bersikap jujur dan tidak berlaku kejam terhadapnya.
- jauhilah daripada kata-kata yang boleh menyinggung perasaanya walaupun dalam
- keadaan marah, banyak beristighfar, berselawat dan ambil wuduk dan cuba
- mengingati keadaan manis dan jasa isteri.
- Janganlah kerap mengeluarkan perkataan Talaq kerana ini dapat mengganggu perasaanya dan juga kandunganya.
- jauhilah daripada merendahkan isteri di depan orang ramai.
- hargailah dan berikanlah pujian dia atas segala pemberian dan perbuatan isteri.
- bantulah isteri dalam kerja-kerja rumah.
- cuba fahami keadaan dan masalah isteri dengan mengambil berat tentang perasaan dan kesihatannya.
- berilah semangat dan perangsang kepada si isteri dalam melakukan sesuatu agar beliau bertambah semangat. Tenagkan hatinya selalu jika dia mengalami kesusahan atau kesulitan.
- bantulah isteri dalam melakukan kebaikan dan Ibadah.

Akhlak Isteri terhadap suami ketika hamil
- menunjukkan sifat kasih sayang terhadap suami
- menjaga lidahnya dari menyebut perkataan kesat dan keji.
- Taat kepada segala perintah suami selagi ia tidak melanggar hokum Allah.
- jangan cerewet dan menimbulkan masalah dalam rumahtangga.
- hormatilah hak dan kelebihan suami juga keluarganya.
- apabila suami dalam keadaan marah maka diamkanlah diri semoga ini dapat melembutkan hati suami.
- berterus teranglah pada suami apabila timbul sesuatu masalah dan jangan was-was terhadap suami.
- jangan merendah-rendahkan suami d hadapan orang lain.
- jangan berlebihan dalam berbelanja dan hendaklah selalu bersyukur dengan apa yang ada.
- jauhilah dari mencungkil rahsia-rahsia suami yang tidak dia sukai dan Janganlah sengaja mencari-cari kesilapan suami.
- jauhilah dari perasaan mencintai orang lain lebih dari suami sendiri.

Solat Dhuha adalah KUNCI REZEKI

Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam sendiri ialah sembahyang sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, Antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:-

Maksudnya :”Kekasihku Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat sembahyang Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

Dalam riwayat yang lain Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda yang maksudnya : “Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah ( sebagai ganti ) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat sembahyang Dhuha .”( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya :“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya aku segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata :“Aku mendengar Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam berkata : “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai sepenggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud:“Adalah Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehendakinya.”(Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda bermaksud :” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” ( Riwayat At-Thabarani )

Hikmah & Pahala Wanita Hamil

 • Solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita tidak hamil
Rasulullah menyebut bahawa dua rakaat solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. Ini kerana wanita yang hamil membawa janin di dalam perutnya dimana janin berkenaan turut menyertai ibunya solat, mendengar bacaan-bacaan solat, ikut sujud bersama

 • Wanita hamil dapat pahala puasa di siang hari dan pahala ibadah di malam hari
Rasulullah mengatakan bahawa wanita yang hamil akan memperolehi pahala puasa di siang jari dan pahala ibadah di malam hari. Ini disebabkan kerana ibu yang hamil bererti membawa amanah Allah kesana-kemari, sehingga wajar apabila ia memperolehi pahala yang besar di sisi Allah.

 • Pahala wanita bersalin
Wanita yang bersalin, kata Rasulullah dapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta setap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

Demikian mulianya pahala bersalin sehingga tidak wajar apabila digempar-gempurkan (kempen) menghadkan jumlah kelahiran menerusi program “Perancangan keluarga” sedangkan Rasulullah memerintahkan kita memperbanyak zuriat untuk menguatkan umat ini.

Malah Rasulullah menjanjikan, sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. Wanita yang memberi minum susu badannya kepada anaknya akan mendapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat dan puasa. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2.5 tahun maka malaikat di langit mengkhabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibdah.

Fadhilat Dhuha


Solat sunat Dhuha ini dikerjakan pada ketika sedang naik matahari segalah (anggaran 8.00 pagi hingga 11.00 pagi).Cara melakukan solat Dhuha:

a) Bacaan niat solat sunat Dhuha : ” sahaja aku solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala”.
b) Bacaan rakaat pertama surah Al-Fatihah dan As-Syam
c) Bacaan surah rakaat kedua surah Al-Fatihah dan Ad-Dhuha. (Surah lain juga boleh).
d) Setelah selesai salam, lalu membaca doa :


doa dhuhaMaksudnya:
“Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh

Kelebihan:
Sabda Nabi S.A.W yang bermaksud:
” Barangsiapa yang melakukan solat Dhuha membaca rakaat pertama surah Al-Fatihah dan ayat Kursi 10 kali, dan pada rakaat kedua surah Al-Fatihah dan Al-Ikhlas 10 kali, nescaya ia mendapat kerelaan Allah Yang Maha Besar.” (HR. Anas B Malik).
” Barangsiapa yang mengerjakan solat Dhuha dengan terus menerus, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan.” (HR Tirmizi)

dhuha”

(HR Ahmad, Muslim dan Daud)

Rujukan : koleksi 100 solat-solat sunat oleh Al-Fadhil Al-Ustaz Hj. Ahmad B. Hj. Ibrahim. terbitan Al-Hidayah Publisher

Waktu Doa Mustajab

doa
Selain usaha dan tawakal, doa ialah satu-satunya cara untuk mencapai sesuatu hajat. Ada waktu-waktu tertentu paling mustajab untuk berdoa kepada ALLAH s. w. t. Di antaranya ialah:-

- Semasa Lailatul-Qadar.
- Ketika hujan turun.
- Ketika memulakan dan setelah selesai solat.
- Ketika menghadapi barisan musuh di medan peperangan.
- Di tengah malam.
- Di antara azan dan iqamah.
- Ketika sujud dalam solat.
- Ketika iktidal akhir dalam solat.
- Ketika khatam (tamat) membawa 30 Juz al-Quran.
- Sepanjang malam, paling utama sepertiga awal dan sepertiga akhir (waktu sahur).
- Malam Jumaat dan sepanjang hari Jumaat kerana mengharapkan bersua dengan saat ijabah (diperkenankan doa) yang terletak di antara terbit fajar hingga terbenam matahari pada hari Jumaat.
- Di antara waktu zuhur dan asar dan antara waktu asar dan maghrib.

7 Perkara Jangan Lakukan Selepas Makan

• Jangan merokok
Ni lah yang selalunya si perokok buat. Lepas makan je, kena sedut asap.. Kalau boleh, janganlah buat lagi, sebab mengikut pakar, menghisap sebatang rokok selepas makan akan member peluang mendapat kanser lebih tinggi.


• Jangan makan buah-buahan
Ni juga yang selalu majority kita amalkan.. konon macam pencuci mulutlah.. tapi, kalau ikut sunnah Nabi s.a.w, makan buah sebelum makan makanan lain, maka makanan yang dimakan akan mudah hadam. Selain itu, makan buah-buahan selepas hidangan akan membuatkan perut menjadi kembung. Seeloknya makan buah ½ jam atau satu jam sebeleum menjamah hidangan. Cara ini juga dapat mengelakkan kita makan banyak..• Jangan minum teh
Selain teh, kopi juga sering disajikan untuk dinikmati sebagai alat “pembuka mata” (selalunya lepas makan, orang cakap mengantuk..) Rupanya tak berapa elok kalau ambil teh lepas makan, sebab daunt eh ada asid yang tinggi dan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang diambil sukar untuk dicernakan. (Kopi saya tak sure.. tak dinyatakan pulak..)

• Jangan longgarkan tali pinggang
Adeehh... part ni jarang menjadi.. selalunya sakan siap-siap longgar sebelum makan.. supaya makanan senang nak masuk.. hahhaha.. macam ni ok lah kot kan.. Tapi jangan longgarkan selepas makan, sebab akaan mengakibatkan usus anda memulas.

• Jangan mandi
Kalau nak mandi.. mandi sebelum makan. Mengah-mengah melantak makanan, janganlah pulak dok mandi.. sebab mandi akan menyebabkan peningkatan aliran darah di sekitar perut dan melemahkan system penghadaman dalam perut.


• Jangan berjalan
Perut dah penuh.. kalau kena berjalan tu.. semakin mengah lah jadinya. Berjalan boleh menyebabkan sistem penghadaman tidak dapat menyerap pemakanan yang diambil.


• Jangan tidur
Selalunya nilah yang kita akan rasa.. mengantuk dan nak tidur.. kecuali time keja.. kalau lena jugak.. mau kena ligan keliling pejabat dengan bos nanti. Jangan sleep, sebab makanan yang diambil tidak mampu dicerna dengan betul dan boleh mengakibatkan sakit gastrik.
Semoga bermanfaat dan selamat beramal!

Kelebihan Berselawat


Ya Allah, limpahkanlah sejahtera kepada Muhammad dan keluarga Muhammad
Ya Allah, limpahkanlah keberkahan kepada Muhammad dan keluarga Muhammad

Banyak kelebihan yang Allah SWT berikan kepada sesiapa sahaja yang berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW. Antaranya :

1. Memperolehi limpah rahmat dari Allah
2. Ditulis sepuluh kebajikan
3. Dihapuskan sepuluh kesalahan
4. Diangkat sepuluh darjat
5. Memperolehi kesempurnaan iman
6. Menjauhi dari kerugian dan penyesalan
7. Tergolong sebagai orang-orang yang soleh
8. Mendekatkan diri kepada Allah SWT
9. Memperoleh syafaat Nabi SAW
10. Memperolehi hubungan yang rapat dengan Nabi SAW
11. Menghilangkan kesusahan dan melapangkan rezeki
12. Melapangkan dada dan mententeramkan jiwa
13. Menghapuskan dosa dan menutupkan aib
14. Terselamat dari kebingungan di hari kiamat
15. Menjadi sedekah bagi yang tidak mampu (orang miskin pun boleh dapat pahala sedekah)
16. Terhindar dari kefakiran
17. Dipandang sebagai orang yang mencintai Nabi Muhammad SAW
18. Memperolehi keberkatan dalam hidup
19. Terhindar dari orang-orang bakhil
20. Menjadikan sebab doa diterima oleh Allah SWT
21. Memudahkan jalan bagi memasuki syurga
22. Menjadi zakat dan pembersih diri
23. Memperolehi selawat dari Allah dan para malaikat
24. Memperolehi pujian seluruh makhluk di bumi dan langit
25. Memenuhi hak Nabi sebagai suatu tugas ibadah
26. Memperolehi petunjuk dan menghidupkan hati
27. Tergolong dalam orang-orang yang tidak melupai Nabi
28. Menghilangkan rasa dahaga dan panas matahari di Padang Mahsyar
29. Dapat meneguhkan telapak kaki ketika meniti Titian Siratul Mustaqim di akhirat
30. Terkabul segala hajat dan cita-cita

Ujian Itu Rahsia Allah S.W.T.Setiap manusia yang Allah cipta sentiasa akan diberi musibah,ujian atau masalah hidup didunia yang sementara ini.Tipu jika seseorang itu berkata yang dia tidak pernah ditimpa musibah. Setiap orang ada masalahnya tersendiri,Allah uji dengan berbagai-bagai ujian tetapi sebabnya adalah sama. Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri,sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita,yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dalam kehidupan yang bagaikan bahtera dilautan yang penuh dengan onak duri,ujian juga dapat mematangkan kita.

Kadang-kadang kita tertanya-tanya, mempersoalkan kepada Allah swt kenapa kita diberi ujian yang berat sebegitu sekali sehingga kita terlupa pada siapa yang perlu kita mengadu segala masalah kita, pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita. Astagfirullah, lemahnya dan rendahnya iman kita. Tidak redha dalam menghadapi ujian yang Allah beri terhadap kita. Jika kita anggap diri kita ditimpa musibah yang besar kita hendaklah ingat bukan kita sahaja yang mengalaminya,mungkin ada sahabat-sahabat kita @ saudara seakidah kita yang lain menghadapi musibah yang sama bahkan lebih teruk atau lebih besar dari kita.

Bukankah,Allah telah berkata dengan jelas di dalam Al-Quran yang Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya. Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujianNya jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita. Di sini kita dapat lihat betapa sayang dan kasihnya Allah kepada kita sebagai hambaNya.Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita tetapi percayalah yang Allah sangat kasih kepada kita. Cuma kita sebagai hambaNya tidak pernah hendak bersabar dalam menghadapi ujianNya. Pasti Allah telah aturkan yang terbaik buat kita kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya.

”Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya. Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya.


Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya.


Dan jika rasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu. ”


Jadi seharusnya apa yang perlu kita lakukan? berdoalah kepada Allah, Allah lah tempat kembali segala masalah yang sering membelenggu diri kita. Jangan malu untuk merayu-rayu, meminta-minta, memohon-mohon kepada Allah swt.Selalu diingatkan yang Allah tidak pernah jemu mendengar rintihan hambaNya, Allah itu Maha Mendengar.

Dekatkanlah diri kita dengan pencipta kita yang menguasai seluruh alam, yang memegang hati-hati kita. Disamping berdoa perlulah kita berusaha menyelesaikan masalah yang dihadapi. Mungkin ada yang rasa diri mereka tidak kuat hendak hadapinya tetapi cubalah bangun! Usah tewas dengan hasutan syaitan, cari kembali kekuatan kita kerana kekuatan itu ada dalam diri kita masing-masing. Yakin dengan diri, kuatkan azam dan cita-cita. Usah tonjolkan kelemahan kita pada syaitan kerana syaitan tidak pernah berhenti menghasut agar kita lemah-selemahnya.


Jika rasa tidak kuat, carilah sahabat-sahabat yang sentiasa memberi kata-kata semangat kepada kita dan bukan sahabat yang menjatuhkan kita. Itulah pentingnya sahabat kerana kita tidak mungkin bisa hidup berseorangan.

Kita perlu tahu selepas ujian itu selesai, satu lagi ujian akan datang, maka bersedialah dalam menghadapi ujian yang seterusnya. Untung bagi mereka yang selalu diberi ujian tanda Allah swt sayang padanya. Semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yang sentiasa redha atas ujian dan ketentuan Allah swt. Apa yang ditetapkan untuk kita itulah yang terbaik!
Terima kasih Ya Allah, sekiranya Allah tidak menurunkan ujian yg maha berat ini sy mungkin sedang alpa dengan kebahagian & keseronokkan dunia. Sesungguhnya Allah sangat menyayangi sy...sbb mungkin sy sudah semakin hanyut. Semuanya setelah sy dpt apa yang sy impikan dalam kehidupan ini..result yang baik, ijazah, pekerjaan yang baik, suami yang baik, keluarga mertua yg baik, kawan2 yang baik. Sesungguhnya ujian Allah ini merupakan satu hikmah yg sungguh tak ternilai. Walaupun pada mulanya sy seperti org bodoh...& asyik bertanya dlm hati kenapa Allah sampai hati buat sy mcm ni, kenapa bukan org lain..& setiap mlm menangis sehingga berbulan lamanye...smpai sy rase nk saje sy ikut jejak langkah zahin..bdoa untuk tinggalkan saja dunia ini..tinggalkan segalanya, tp tiba2 statement hubi benar2 menyedarkan sy. Kata hubi...kalau sy ikut zahin, bagaimana dgn dirinya? sy terlalu ikutkan perasaan..asyik bersedih sehingga tertidur smpai sy tlupa akan kwujudan dirinya yg sentiasa berada dgn sabarnya disisi sy setiap saat. Lupakah sy..bukan semua perjalanan hidup sy sangat menyedihkan... kebanyakkan merupakan kenangan yg sangat bermakna. Lalu..kesedihan mula reda & sy semakin belajar untuk menerima hakikat ini. Terima kasih hubi...sy syg awk smpai bile2..semoga Allah sentiasa merahmati perkahwinan & perhubungan kami..amiin.

Petua Mencuci Hati

doa
Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu, dibawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati, diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.
1. Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan: “Ya Allah, jadikan hatiku
bersih.”
2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100X sebelum tidur. Ini
merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa di-
ampunkan, otak tenang,murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan
semua perkara kebaikan….
3 Solat taubat – Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan
menenangkan minda.
4 Membaca Al-Quran – Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa,
penyembuh, penenang, terapi Sekurang- kurangnya bacalah “Qulhu-allah”
sebanyak 3X.
5.. Berma’af-ma’ afan sesama kawan setiap hari – Semasa meminta maaf perlu
sebutkan.
6. Bisikan kepada diri perkara yang positif – Jangan sesekali mengkritik, kutuk
diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. Katakan lah: “Aku
sebenarnya.. ….(perkara yang elok2 belaka).
7. Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur,
senyum, pejam mata. Katakan didalam hati: “Ya Allah, cuci otak aku, cuci
hatiku. Esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif.”
Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan
sepanjang tidur sehingga keesokan harinya – CUBALAH!!)..
8. Berpuasa – Sekiranya dalam berpuasa, terhindar dari melakukan perkara2
kejahatan.
9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan,
tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila2 masa)..
10. Kekalkan wuduk.
11. Bersedekah.
12. Belanja orang makan.
13. Jaga makanan – jangan makan makanan yang subhat (was2, tidak pasti halal atau tidak).
14. Berkawan dengan ulama.
15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi) .
16. Pesan pada orang, jadi baik.
17. Menjaga pancaindera (mata, telinga, mulut.. dsb). Jangan dengar orang mengumpat
.

Makanan yang melemahkan system imun tubuh


Selalunya kita suka-suka ja makan. Tak pikir masa makan. Dah siap makan, baru lah nak ingat kolestrol la, gatal la, alegik la dan bagai-bagai. Tu selalunya saya lah. Masa nampak suka-suka ja nak try.

Sekarang ni nak makan sangat mudah dan senang. Ambik oder online pun ada, telepon pun ada. Yang penting, makan, suapaya tak mati kebuluran. Kan? hehe.

Makan pun kena lah jugak pilih-pilih. Silap makan, akan makan makanan yang berlemak, dan secara tak langsung akan bagi implikasi yang tak baik kepada tubuh badan. Ni yang saya petik dari magazine Minguan Wanita Bil. 1369. Antara makanan yang boleh melemahkan system imunisasi tubuh adalah :

1. Makanan yang digoreng menggunakan minyak terpakai.

Ni memanglah. Tak elok gunakan minyak yang dipakai banyak kali ni. Nak tau banyak ke tidak, tengok struktur minyak pun dah boleh tahu. Minyak akan menjadi gelap dan likat. Masakan pun jadi tak elok. Ini adalah kerana minyak yang digunakan semula mempunyai radikal bebas yang boleh merosakkan enzim-enzim penting termasuk DNA. Akibatnya tubuh menjadi lemah kerana radang, jangkitan dan juga penyakit degenerative menyerang tubuh.

Minyak terpakai ni berpotensi untuk meningkatkan karsinogenik yang boleh menyebabkan kanser.

Minyak yang baik adalah seperti minyak kacang soya dan minyak jagung. Tapi, nak pastikan ia tak cepat rosak, minyak berkenaan kena lalui proses penstabilan minyak. Tapi, masa proses tu berlaku, struktur kiminya berubah menjadi lemak trans. Kesannya sangat merugikan sebab boleh merosakkan sel tubuh. Kesan lemak trans ni lebih buruk dari lemak jenuh. Biasanya lemak-lemak ni terdapat dalam makanan seperti kerepek kentang, biskut, makanan yang diproses serta makanan segera.

2. Makanan yang mengandungi pengawet.

Kalau bahan pengawet tu dapat membantu kita awet muda, tak pa lah kan? mesti kita makan lagi bersungguh-sungguh. Tapi, bahan pengawet ni dikaitkan sebagai perosak sistem imunisasi tubuh, terutamanya bahan pengawet yang mengandungi nitrat. Jika dimakan, nitrat yang terkandung di dalamnya akan berubah menjadi zat nitrosamine. Zat inilah yang dikatakan penyebab kanser.

kalau menghadiri majlis barbeku, pilihlah makanan yang sesuai. Ini kerana makanan yang masuk dalam perut seperti daging proses, burger, sosej atau apa sahaja makanan yang diproses berkemungkinan tercemar. Hentikan juga tabiat merokok kerana rokok mengandungi nitrat.

3. Makanan mentah

Bukan semua makanan mentah selamat dimakan. Biasanya makanan mentah seperti sushi, tiram dan sebagainya merupakan tempat bacteria dan parasit membiak. Walaupun ia tidak membahayakan tapi, bagi mereka yang sedia mempunyai imunisasi tubuh yang lemah , lebih baik hindari makanan sebegini.

4. Alkohol

Memanglah benda ni tak elok. Kalau yang ketagih ni, tak lama je nampak dah mereng. Apatah lagi kalau sentiasa diambil, dan sebati dalam badan. Ia adalah racun bagi segala racun kepada semua system tubuh manusia. Selain boleh merosakkan system saraf, ia menghalang kemampuan sum-sum tulang untuk melakukan regenerasi sel darah, megosongkan cadangan vitamin B dan boleh menyebarkan racun kepada hati.

Semoga bermanfaat dan selamat beramal.

Wednesday, October 13, 2010

Rahsia Pergerakan Otot dalam Solat

Cuba kita kaji pergerakan otot-otot kita ketika solat. Secara kasar, pada mula kita berdiri tegak ( qiyam ) kemudian angkat kedua tangan bertakbir dan letakkan tangan di atas pusat – kita telah membesarkan rongga dada kita manakala paru-paru akan terasa luas serta menggerakkan otot di kedua belah tangan.
Ketika ruku’ dengan badan membongkok ke depan dan kedua tangan di atas kepala lutut dan punggung mendatar ( parallel to the ground ) sekaligus ianya menggerakkan ruas-ruas tulang punggung, tulang leher, tulang pinggang dan tulang tungkin.
Waktu sujud pula, seluruh berat badan terpikul sepenuhnya di atas otot-otot kedua-dua tangan, kaki. dada, perut, punggung, leher dan otot-otot kaki. Lihat sahaja pada waktu sujud ini berapa banyak otot dan persendian yang kita gerakkan.
Setelah itu kita bangkit dari sujud. Kita duduk, kemudian kita sujud lagi dan selepas itu kita berdiri kembali. Dalam gerak badan kali ini kita telah secara automatik menggerakkan sejumlah besar otot-otot di dada , bahu, lengan, perut, punggung, peha, kaki bahagian bawah an lain-lain otot lagi.
Selain dari itu kita juga melakukan dua macam duduk – pertama duduk antara dua sujud dan kedua duduk tahiyat. Kedua-dua jenis duduk ini menggerakkan tumit , pangkal peha, kelengkang, jari-jari kaki dan lain-lain. Dalam kita memberi salam juga kita gerakkan otot-otot leher tengkuk dan lain-lain.
Kalau kita lihat dari dua perkara tersebut di atas iaitu mendapatkan oksigen yang istimewa dan gerak otot-otot yang semuanya ini sudah tentu akan memastikan kesihatan tubuh badan kita.
Solat tahajud juga boleh menjauhkan penyakit buah pinggang yang selalu menyerang orang yang banyak tidur dan bangun lewat dari tidur malam.

Mengidam Laksam


Dari smlm..mase tgh bace readest dgest tetiber jer teringat laksam yg kyati order mase Jamuan Raye last wiks..terliur..sedap sgt...smpai aku tambah 2 kali..x pernah rase laksam sedap mcm tu kt kl. Klu kt tganu..stakat ni xde sape leh lwn lg laksam cik ngah..nyum2. Nsib baik aritu aku ade usha-usha cara cik ngah buat mee & kuah laksam. Insya'Allah...tau kot. So, hujung minggu ni sy nk bli bahan & try buat laksam. Chaiyokk...bsemangat azirah! So, sy nk try resepi ni yg sy jumpe kt internet...

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

 • 3cwn tpg beras
 • 1/2 cwn tpg gandum
 • 4cwn air suam
 • >>bahan kuah:
 • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
 • Sdkt halia
 • Sdkt bwg putih
 • Sdkt bwg merah/besar
 • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
 • Santan
 • Asam keping
 • Sdkt garam
 • Sedikit gula merah/gula
 • >> Bahan ulam
 • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
 • >>cili:
 • cili merah
 • belacan
 • garam
 • limau

Cara-cara

 1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
 2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
 3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
 4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

Sunday, October 10, 2010

kebaikan susu higoat - susu kambing


sebelum ni sy slalu minum susu Low Fat HL. Stock HL mesti sentiasa ade dlm peti ais. Dulu mase pregnantkan arwah zahin pun sy amik HL jg sbb x lalu betul nk minum anmum wlpun perisa coklat. 2 bulan lepas, kwn sy kt Distribution department ade memperkenalkan sy dgn susu Hi-Goat. Mula2 cam ragu2 jg nk try..sbb susu anmum coklat pun x abes..inikan susu kambing. Lgpun..a few wiks before..sy & hubi try beli susu kambing segar..mak aihh..masam sgt. Last2..hubi yg abes minum sorg. Dh la 1st time..rase?? huhu..masammm gile. Smpai sy pon kompiuss..susu kambing ni dh basi ker? Sbb tu mase kzila beria2 offer kt sy..sy pikir2 dulu 3-4 kali. Lame la jg..smpai sy pon lupe nk follow up dgn kzila.

Skali..mase pergi bcuti kt Bukit Merah..sy tjumpe susu higoat kt Petronas taiping. So sy pun beli la 1 kotak..saje2 la nk try. Sy klu bab2 mknn kesihatan sy mmg suke try. So, mlm tu dlm pukul 8 mlm sy bancuh. Mula2 igtkan nk pergi mkn mlm kt bwh Suria Apartment...tp lepas jer minum susu higoat..sy terus kenyang. Rasenye tawar..tapi tak muak langsung. Esoknye sy ambil untuk sarapan pagi. Mmg nyaman...badan jadi panas...mmg sedap la. Mase 1st pregnant dulu..sy xblh langsung minum air sejuk..or makan buah-buahan..buah sunkist ker...apple ker..anggur ker..semua x bleh sbb klu sy mkn sikit..sy akan batuk2 & athma yg teruk smpai kena pakai inhaler. Padahal...sy mmg xde athma pun selama ni. Doctor ckp alahan semasa hamil. Tp semenjak hamil yg ke-2 nih..sy boleh mkn buah-buahan sesuka hati & minum air sejuk. Alhamdulillah...semoga segala2nya dipermudahkan:))

Kalau nk berpuasa pun sesuai diminum waktu sahur. Smpai tgh hari..perut x rase pedih langsung. Kesimpulannye mmg bagus la setakat ni.

Khasiat susu higoat (susu kambing)


Risiko sinar X kecil pada awal kehamilan

kenapa sy letak article ni? sbb sy dgn tidak sengaja telah mmbuat x-ray ketika medical checkup sblm sy disahkan hamil slps 15 hari kemudian. Dh byk doc sy refer..masing2 kasi jawapan yg bbeza-beza. Sy mmg sedikit cuak dgn keadaan tersebut..bukan sy sengaja...bukan sy x buat UPT test sblm x-ray...tp result UPT pd masa itu -ve. Kt bawah ni saya share kn satu article yang saya jumpe:-


source: http://paramedik.bbfr.net/juru-x-ray-f8/risiko-sinar-x-kecil-pada-awal-kehamilan-t468.htm

Post by AZS on Thu 22 Feb 2007, 3:37 pm
Posted on Sunday, September 04 @ 15:28:30 MYT by aresun

SOALAN: SAYA berumur 30 tahun dan sudah mempunyai seorang anak berusia setahun. Baru-baru ini saya menjalani pemeriksaan sinar X terhadap buah pinggang serta CT Scan pada perut. Tarikh hari pertama pendarahan haid saya ialah pada 30 Jun 2005. Kitaran haid saya tepat dalam 28 atau 29 hari. Pemeriksaan sinar X dan CT scan dilakukan pada 17 Julai lalu dan malangnya saya disahkan hamil pada minggu pertama Ogos 2005. Apakah yang perlu saya buat? Selamatkah kandungan saya ini jika saya teruskannya? Bolehkah saya gugurkannya?


JAWAPAN: SETIAP wanita dinasihatkan mengambil perhatian terhadap kitaran haidnya. Dia perlu memastikan tarikh kedatangan haidnya dicatat dalam diari atau buku nota supaya dapat dirujuk semula apabila diperlukan.

Langkah ini mengelakkan wanita daripada berada dalam keadaan dilema seperti puan. Penyakit datang tanpa dijangka dan kadangkala pelbagai pemeriksaan dan rawatan diperlukan seperti sinar X pada bahagian organ reproduktif. Jika pemeriksaan tidak berupa kecemasan, ia boleh ditangguhkan supaya pemeriksaan seperti sinar X dilakukan pada kemudian hari ketika tiada kemungkinan hamil.

Secara amnya, setiap wanita yang akan menjalani pemeriksaan sinar X akan ditanya tarikh hari pertama kedatangan haid terakhirnya. Keadaan paling bagus untuk menjalani pemeriksaan sinar X terutama pada bahagian pelvis adalah dalam 10 hari dari hari pertama kedatangan haid. Contohnya jika haid bermula pada 1 Ogos, maka tempoh untuk pemeriksaan adalah dari 1 Ogos hinggalah 10 Ogos.

Pada 1984, ICRP (International Commission on Radiological Protection) memberi laporan bahawa terdapat risiko yang amat sedikit terhadap kecacatan janin yang mendapat sinar X pada umur dua minggu pertama, iaitu sebelum tarikh jangkaan bagi haid yang seterusnya. Oleh itu amat penting bagi wanita mengetahui tarikh kedatangan haidnya sebelum pemeriksaan sinar X terutamanya pada bahagian pelvis. Pemeriksaan sinar X lazimnya tidak dilakukan jika seseorang wanita melewati tempoh kedatangan haid yang sepatutnya.

Pada 1993, NRPB (The National Radiological Protection Board) telah menerbitkan keyataan tentang pendedahan sinar X semasa hamil, iaitu:

Bagi kecacatan yang teruk serta kematian janin, terencat akal (mental retardation) pada tahap yang teruk dan penyakit keturunan pada generasi akan datang, didapati bahawa sinar X tidak mempunyai pengaruh yang besar jika dibandingkan dengan kadar kejadian kecacatan di atas secara tabii.

Kesan sinar X sebagai penyebab barah juga tidak jelas. Ada bukti sinar X boleh menyebabkan pertukaran sel barah (carcinogenic mutation). Pertukaran ini tidak menyebabkan pembentukan dan pembesaran janin terjejas tetapi bayi yang dilahirkan mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit barah sebelum berumur 15 tahun. Kadarnya 1 dalam 1300, iaitu dua kali ganda jika dibandingkan dengan kadar populasi yang tidak mempunyai pendedahan sinar X semasa hamil.

Prosedur yang membimbangkan adalah prosedur yang membabitkan dos radiasi yang tinggi seperti CT scan pada abdomen atau pelvis. Oleh itu untuk pemeriksaan yang membabitkan dos radiasi yang tinggi, ia perlu dilakukan dalam 10 hari dari hari pertama kedatangan haid bagi wanita yang berada di alam reproduktif.

Risiko kecacatan pada janin, walaupun pada dos radiasi yang tinggi adalah kecil. Oleh itu, pendedahan sinar X yang tidak disengajakan pada awal kehamilan tidak menjadi sebab untuk menggugurkan kandungan.

Petikan Daripada Berita Harian

Resepiku: Nasi Lemak Paul the Octopus

harini dgn baik hatinye aku bgn pg2 utk buat nasi lemak sambal sotong. Huhu...1st time buat nasi lemak nih..hehe. Sbb selalunye bgn2 pagi..umi dh sediakan. Pastu time single-mingle mmg xdela nk msk sbb nnti mkn sorg2 jer..sape plak nk habiskan. Senang jer rupenyer..

bahan-bahan
@nasi
2 cawab beras
1/2 kotak santan
1 1/2 cawan air
3 hiris halia
5 btg bunga cengkih
daun pandan (sy x masukkan pun sbb x jumpe kt kedai time tu)
sedikit garam

@sambal sotong
2 ulas bwg besar (dikisar)
2 ulas bwg putih (dikisar)
cili kering/cili giling
sotong
1 1/2 cawan air
garam & gula secukup rasa
sedikit belacan (kalau suka)
air asam jawa

Jamuan Hari Raya ISTD 2010

pd hr jumaat, 8/10/2010 istd pd julung2 kalinye telah mengadakan majlis Jamuan Hari Raya 2010 secara tertutup. x seperti zaman pemerintahan Dato Syed Hafiz dimana majlis raya akan diadakan bagi setiap department. Rasenyer lg seronok mcm dulu..sbb kami seronok dpt menziarahi kwn2 di department lain.

dsebabkan sy antara committee GC (ISTD Group Ceria), so sy telah mengusulkan potluck bagi setiap section. Utk section kitorg yg menjaga system Sales, kitorg decide utk msk masakan italy ..spaghetti & macaroni bakar.2 peket spaghetti (20 org makan)

kuah bolognese

bahan-bahan:
3 large prego
4 biji buah tomato
2 biji capsicon dipotong dadu
1 peket sosej
dua sudu besar sos tomato
dua sudu besar sos cili
3 peket ayam kisar (RAMLI)
3 biji bwg besar dipotong dadu
5 ulas bawang putih di potong dadu
1 keping keju craft single

Trimas to Om & Husna sbb tlng dtg msk skali:)))

terimas shak & kak ra utk marcaroni bakar ni...10q2 :)

terimas boss..utk puding roti & fruit tartlets:). Ni yg x saba2 nk try buat ni...

Sales Section

ISTD

gurlz

photogediks...;p

DJ radio??


om sedang kusyuk bdoa yer.....


fruit tartlets..so tempting!! sedapp sgt...mmg berkobar2 nk test oven baru..hehe

kuih-muih melayu traditional..

Alhamdulillah, majlis tersebut berjalan dengan jayanye. Disebabkan makanan yg disediakan agak banyak, ISTD telah memanggil user-user utk memeriahkan lg majlis tersebut.