Pages

Saturday, October 23, 2010

Tips pengiraan kalori makanan

daily energy requirement = berat(kg) * 30 calories

eg: berat mama 45kg * 30 = 1350 calories/day

katakan ler nk kurangkan dlm minggu tu 1kg.. means 45kg-1kg=44kg

so by tht week, pengambilan calories only 44*30 = 1320 calories/day

lagik 30calories/day tu (1350-1320 calories) kita akan withdraw dari part2 lemak kita yg sedia ada.. usually start dgn punggung ler..
PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

kategori minuman

  1. minuman berkabonat 1 tin 285g - 120 kal
  2. minuman kotak 250g - 105 kal
  3. susu tepung penuh krim 1 sudu makan - 33 kal
  4. susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan - 25 kal
  5. aiskrim 2 skop- 390 kal
  6. susu pekat manis 1 sudu makan - 71 kal
  7. yogurt rendah lemak 1 cawan - 90 kal
  8. mentega 2 sudu teh - 75 kal
  9. keju chedar 1 keping -58 kal

Petua memilih makanan di restoran :
  • sebelum menempah meja, dapatkan maklumat sama ada bahan ramuan hidangan dapat ditukar
  • baca menu dengan teliti dan pilih makanan yang sihat. Pilih makanan yang bersayur.
  • Minta salad tanpa dresing
  • minta makanan yang kurang berminyak, garam dan tanpa serbuk perasa (MSG). Minta yang menggunakan perasa seperti rempah atau herba
  • pilih hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar
  • jika ada sos, minta ianya disajikan berasingan
  • jika anda memerlukan makanan yang rendah kolestrol, elakkan makanan berdaging seperti otak, hati dan buah pinggang atau ketam, udang atau sotong
  • pilih makanan yang disediakan pada asalnya memang berkalori rendah
  • minta buah-buahan sebagai pencuci mulut
  • minum air, teh atau kopi tanpa gula daripada meminum minuman ringan yang manis atau beralkohol
  • Faedah solat kepada ibu hamil

    * Tahukah anda bahawa para doktor telah menetapkan senaman-senaman tertentu kepada ibu hamil?
    * Tahukah anda tentang kajian yang menatijahkan bahawa dengan senaman tertentu akan membantu memudahkan proses kehamilan dan kelahiran?
    * Tahukah anda bahawa hampir keseluruhan hospital mempamerkan gambarajah panduan senaman untuk ibu mengandung?
    * Seterusnya, percaya atau tidak, pergerakan yang dianjurkan dalam senaman-senaman tadi adalah gerakan yang terdapat dalam solat?


    SEORANG ibu yang akan melahirkan anak pasti akan berasa takut dan bimbang terhadap dirinya dan juga janin yang dikandung. Perasaan ini akan memberi kesan kepada cara kuncupan rahim. Kuncupan itu tidak selaras menjadikannya lebih sakit serta tidak berkesan untuk membuka otot-otot pintu rahim. Seterusnya kesakitan ini akan menambah lagi rasa takut dan gelisah yang sedia ada. Oleh yang demikian, bakal ibu mestilah sentiasa berada dalam keadaan tenang, sihat fizikal dan mental.

    Kajian yang dijalankan telah membuktikan terdapat senaman-senaman tertentu yang dapat membantu bakal ibu ketika melahirkan.

    Beberapa contoh senaman yang dianjurkan:

    * Latihan menundukkan tubuh ke hadapan; ia menyerupai keadaan ruku’ dalam solat.
    * Latihan berdiri dan duduk dengan lutut ke atas atau bertinggung; Ia menyerupai keadaan berdiri dan turun untuk sujud dalam solat
    * Latihan knee-chest position; menyerupai kedudukan sujud
    * Dusuk dengan tenang; serupa dengan duduk dalam solat


    Seandainya para pakar mengetahui tentang segala pergerakan dan keadaan dalam solat, pasti mereka mengakui bahawa solat adalah alternatif terbaik berbanding senama-senaman yang telah disyorkan. Begitu juga pastinya mereka akan menjadikan ia sebagai panduan berguna ketika berhadapan dengan para pesakit. Apapun, bagi kita cukuplah solat itu sebagai ibadat, tanda kehambaan kepada Allah Taala.


    Dengan solat, kita beroleh pahala yang besar(jika didirikan dengan betul), penyelamat dari api neraka dan ia adalah jalan ke syurga. Benar sangatlah sabda junjungan Muhammad sallallahu alaihi wasallam yang bermaksud: “Wahai manusia! Solatlah lima fardhu kamu, Puasalah di bulan (Ramadhan) kamu, tunaikanlah zakat dan hartamu, taatilah pemerintah(yang adil) di kalangan kamu, pasti kamu akan masuk ke syurga.”


    Rujukan:

    Dr. Ahmad Mustafa Mutawalli, Mausus’ah Zahabiah fi I’jaz Quran wassunnah, Dar Ibn Jauzi, 2005

    Pedoman semasa mengandung, Puan Amina Noor, ArRisalah product

    Panduan dan amalan semasa mengandung, ustazah Bahiyah Mahamood, terbitan telaga biru.

    Amalan Ketika Hamil II


    Petua Memudahkan Bersalin.
    a) Amalkan baca Surah Yassin disertai niat dan doa sepanjang tempoh
    kehamilan.
    b) Hampir bersalin amalkan zikrullah Tasbih Nabi Yunus.
    c) Amalkan minum air lebihan suami.
    d) Amalkan meminum air basuhan rambut/hujungnya ketika mandi.
    e) Amalkan makan buah kurma sepanjang tempoh kehamilan ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan seangkatannya/memudahkan laluan bayi/selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi disertai zikir/selawat.
    f) Minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi.
    g) Petua mama - Amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.
    h) Kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.
    i) Minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan. Amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan ia setiap hari.
    j) Bagi kulit bayi yang putih/ bersih - amalkan makan buah epal dan minum susu. Selain meminum air soya.

    *************************************************

    Doa dan zikir untuk agar mudah bersalin
    Ayat seribu dinar 11x
    2. Tasbih Yunus 333x
    3. Selawat Nurulzati/ Selawat Sirr
    4. Selawat Tafrijiyah
    5. Ayat 21-24 Surah Al-Hasyr

    Surah Loqman, Maryam dan Yusuf sentiasa dibaca sepanjang tempoh kehamilan. Seeloknya Tadarus dengan suami.

    **********************
    Petua selepas Bersalin

    1) Merawat Bentan Ketika Dalam Pantang
    - Berehat secepat mungkin. Minum segelas kopi ataupun segelas air suam dicampur sedikit gula. Dan sapukan hirisan bawang merah di ibu jari kaki kemudian selimut tebal hingga berpeluh

    2) Petua Mengempiskan Perut Selepas Bersalin
    a) Ambil sebiji limau nipis diperah airnya/ sedikit air asm jawa pekat
    kemudian dicampur sedikit kapur sirih.Jika dikhuatiri gatal titiskan bersama beberapa titisan minyak mestika, kayu putih, mahupun minyak berangin lain. Memang diakui gatalnya tapi amat mujarab dan amat memuaskan hasilnya. Sapukan pada perut, biarkan ia kering sebentar sebelum memakai bengkung sepanjang waktu
    berpantang ataupun ketika waktu malam sahaja. Boleh juga dibalut dengan daun sireh sebelum memakai bengkung bagi mengatasi masalah screcthmarks.
    b) Sedikit cuka , garam dan kunyit dikisar. Tampal pada perut dan bengkung perut ketika dalam pantang.
    c) Sedikit beras disangrai dan kisar halus, sedikit cekur, gula merah, air
    asam jawa dan sedikit air suam diadun kesemuanya kemudian tapis dan minum.Amalkan seminggu 3 kali.
    d) Halia lebih kurang 3cm, limau nipis besar sebiji, sedikit air suam,
    secubit garam dan lada hitam lebih kurang 15 biji dikisar/ditumbuk. Diadun dan tapis, minum airnya.Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.
    e) Lengkuas Padi/Helang/Ranting - iaitu ubi, daun dan batang ditumbuk halus ditampal pada perut bertujuan membuang angin sekaligus untuk mengecutkan perut.Selain itu baik juga utk disapu pada badan utk mengubati lenguh-lenguh badan ataupun sakit sendi.
    f) Asam jawa, jadam dan air mendidih diadun tampal pada perut dan bengkungkan ia sepanjang tempoh berpantang.
    g) Dalaman - Ambil beberapa potongan halia ditumbuk halus lalu digaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat lalu dimakan dengan nasi. Hasilnya InsyaAllah perut menjadi kempis malah pengaliran darah dalam badan juga akan lebih teratur dan wajah akan tampak lebih sihat dan berseri.
    h) Daun jambu serta kapur sirih digiling dan disapu pada perut setiap hari sehingga mencapai hasil yang memuaskan.
    i) Ambil lada hitam lebih kurang 21/2 genggam kemudian ditumbuk halus, dicampur dengan sebiji ragi tapai digaul bersama cuka bercampur air asam jawa. Setelah ramuan digaul sebati, sapu pada perut serta keliling pinggang kemudian dibengkung kuat/ketat.


    3) Petua Untuk Menghindarkan Strechmarks
    a) Ambil satu sudu kecil air limau nipis. Ambil 20 titik minyak kayu putih
    serta satu sudu air kapur sirih. Gaulkan ia dan sapu pada kesan-kesan pecah di
    perut. Buat 2 minggu berturut-turut.
    b) Sepanjang tempoh mengandung sapukan minyak zaitun pada bahagian yang
    bermasalah serta elakkan menyapu minyak panas ketika mengandung.

    4) Petua Membersihkan Rahim
    a) Kunyit hidup, halia , air asam jawa dan sedikit gula merah dikisar dan ambil airnya. Minum 3 pagi berturut-turut atau ketika tempoh berpantan

    Sunday, October 17, 2010

    Resepiku: Fruit Tartlet


    Mula2 igt nk blajar buat laksam, tp dsebabkan kitorg br je blk dr kenduri kwen kwn hubi, faizul..terus rase cam kenyang la plak. Blk dr kenduri tu kitorg singgah tesco jap utk bli brg2 dapur. Alang2 sy trus blikan skali brg2 utk buat fruit tartlet..dh la resepi pun igt2 lupe sbb x salin.

    Pastry
    1 butter cup
    1/2 kilo tepung gandum (diayak terlebih dahulu)
    2 biji kuning telur
    1 cawan gula aising
    secubit garam
    1 sudu besar esen vanilla

    Krim Castard
    2 sudu besar tepung gandum
    2 sudu besar tepung castard
    2 biji telur kuning
    2 sudu besar butter
    1 sudu besar esen vanilla
    2 cawan susu segar (sy pakai HL)

    Buah-buahan
    Strawberry
    Anggur
    Kiwi
    Peach

    Cara-cara buat pastry

    Campurkan semua bahan dan uli smpai jadi doh.
    Leperkan adunan lebih kurang 5mm. Tekapkan dengan acuan Tart.
    Masak dalam oven pada suhu 175C selama 20 minit atau sehingga menjadi kekuningan.

    Cara-cara buat Krim Castard
    Campurkan semua bahan dan kacau diatas api yang perlahan sehingga adunan menjadi pekat & kental. Perlu dikacau sentiasa untuk mengelakkan krim jadi berketul2.

    Masukkan krim castard kedlm pastry yang telah dibakar tadi. Hiaskan dengan buah-buahan.
    Tada...da siap. Senang je kan...:))