Pages

Sunday, October 17, 2010

Resepiku: Fruit Tartlet


Mula2 igt nk blajar buat laksam, tp dsebabkan kitorg br je blk dr kenduri kwen kwn hubi, faizul..terus rase cam kenyang la plak. Blk dr kenduri tu kitorg singgah tesco jap utk bli brg2 dapur. Alang2 sy trus blikan skali brg2 utk buat fruit tartlet..dh la resepi pun igt2 lupe sbb x salin.

Pastry
1 butter cup
1/2 kilo tepung gandum (diayak terlebih dahulu)
2 biji kuning telur
1 cawan gula aising
secubit garam
1 sudu besar esen vanilla

Krim Castard
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung castard
2 biji telur kuning
2 sudu besar butter
1 sudu besar esen vanilla
2 cawan susu segar (sy pakai HL)

Buah-buahan
Strawberry
Anggur
Kiwi
Peach

Cara-cara buat pastry

Campurkan semua bahan dan uli smpai jadi doh.
Leperkan adunan lebih kurang 5mm. Tekapkan dengan acuan Tart.
Masak dalam oven pada suhu 175C selama 20 minit atau sehingga menjadi kekuningan.

Cara-cara buat Krim Castard
Campurkan semua bahan dan kacau diatas api yang perlahan sehingga adunan menjadi pekat & kental. Perlu dikacau sentiasa untuk mengelakkan krim jadi berketul2.

Masukkan krim castard kedlm pastry yang telah dibakar tadi. Hiaskan dengan buah-buahan.
Tada...da siap. Senang je kan...:))

0 comments: