Pages

Saturday, March 19, 2011

apabila facebook disalah guna..

sedih bile 2 minggu berturut2 terbaca mengenai kesedihan suami isteri yg mengadu rumah tangga mereka musnah akibat facebook dalam Mingguan Metro. Si isteri meluahkan penyesalan akibat perbuatan mereka...manakala si suami pulak meluahkan kesedihan apabila mereka mendapat tahu kecurangan pasangan mereka. Yg sadisnya..mereka bukan pasangan muda..malah umo dh mencecah 40-an. Klu zaman dulu..mungkin dh bercucu cicit agaknye. Nauzubillahiminzalik..mintak dijauhkan. Pelik jg..sy bukan baru berjinak2 dlm dunia laman web sosial nih. Bertahun2 lamenye...dimulakan dengan friendster..myspace..then facebook. Tapi kenape alim ulamak xde pulak mengeluarkan sbrg fatwa mengenai friendster & myspace. Tapi lebih meng'war2 kan keburukan facebook. 

Dh sepuluh tahun sy gunakan laman web sosial..xde plak pernah sy keluar dgn kwn2 yg x dikenali even dgn bdk UIA sendiri. Niat pun xde. Padahal masa tu jiwa tgh muda remaja. Mmg diakui, pada awal tahun 2000..zaman matric kt UIA.. ade jugak kwn2 yg berani keluar dgn kawan chat MIRC masing2. Berani betul...tp sy comment dlm hati jer la. Maklum la..baru belajar duduk berjauhan dengan keluarga...mungkin ade yg bpendapat perlukan seseorang sbg pengubat kesunyian. Or..maybe ade yg cultural shock! (or sebenarnye cultural shioookk haha). 

 Bagi sy..as long as kita guna teknologi ini sebaik2nyer dgn niat yg baik..insya'Allah it will not give harm to people. And it is ok if we explore and expose ourselves with the latest technologies..especially to parents as it will ease them to monitor their own childrens. At least parent boleh monitor ape yg anak die tulis..buat..luahkan dlm laman2 web sosial ni. Tp..set a limit, jgn smpai kite plak yg over2..especially yg dh kawen la kan. Igtlah, teknologi tidak pernah salah, tp yg salah ialah cara penggunaannya..



Wallahualam.

ektibiti hujung minggu

bile hubi ckp nk buat bekam kt carefour wangsamaju, cepat2 je sy setuju. Hehe..spjg jalan dh fikir dh..boleh survey2 baju or tudung. Kalau dh nama perempuan kan..klu x window shopping mmg bukan perempuan la namanye. Tp hubi pun x kisah jg..klu nk g mane2 die on jer. Boleh bkompromi. Tp slalunyer sy akan tanye dulu..kalau die letih..better rest jer kt uma. Mode of consideration kena ade jg..lgpun kesian kt hubi ulang alik dr JB. Sementara hubi berbekam, si isteri pun tawaf la satu carefour 2-3 pusingan. Belek2 baju..belek2 tudung..belek2 jamu..selepas 1 jam blh terbuntang mata hubi tgk kiri kanan tangan sy dh penuh dgn plastik. 'Erk..baru 1 jam dh beli mcm2?' sy ketawe jer...

Hasil berbekam dikepala. Amacam, ade brannni????

Friday, March 18, 2011

GBS

Harini sy updates mengenai GBS. Mmg agak menakutkan. Skrg sy tgh bfikir2 semula nk bersalin kt mane. Kalau Goment..at least diorg dh ade details record psl birth history. Sorg forumer ckp, biasenye baby akan diwarded selama 3 hari utk memantau tahap kesihatan bby. Kalau nk tahu details, boleh baca dlm forum susuIbu.com
http://susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=3843&forum=7&viewmode=flat&order=DESC&start=0

Group B Streptococcus (GBS) ialah sejenis bakteria yang menyebabkan jangkitan kuman pada darah. GBS selalunya ditemui pada bahagian vagina dan dubur kebanyakan ibu hamil. Utk pengetahuan, Kuman jenis ini tidak akan menyebabkan seseorang itu sakit kerana orang tersebut dijadikan perumah. Walaupun begitu, GBS boleh menyebabkan jangkitan kecil pada bahagian pundi kecil. GBS sememangya tidak berbahaya kepada ibu sebaliknya ia bahaya kepada bayi yang bakal dilahirkan.

Seperti kebanyakan masalah jangkitan lain, tiada gejala yang nyata untuk penyakit ini. Jadi ia sukar utk mengetahui adakah anda GBS+ve ataupun tidak. Ini turut merumitkan doktor utk mengesan samada bakteria tersebut berupaya menjangkiti bayi yang bakal lahir atau sebaliknya.

Seseorang ibu hamil yang dijangkitan GBS akan berpotensi untuk menyebarkannya kepada bayi yang bakal dilahirkan pada sekitar 40% hingga 70%. Pun begitu, daripada jumlah tersebut 0.5 hingga 2% bayi yang akan dijangkiti. Keadaan ini dinamakan Neonate GBS. Kiraan tersebut dibuat berdasarkan satu kes bagi setiap 1000 kelahiran diseluruh dunia.

Umumnya GBS Neonate boleh dibahagikan kepada dua jenis, Early Onset dan Late-Onset. Early-Onset,jenis ini sering berlaku. Tanda-tanda bayi dijangkiti GBS early-onset akan muncul dalam tempoh 6 jam hingga seminggu selepas dilahirkan. Hampir 80% kes menunjukkan bahawa tanda-tanda dikesan dalam jangka masa 72 jam pertama bayi. Jangkitan jenis ini boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru, otak, saraf tunjang dan darah. GBS early-onset ini boleh jadi lebih serius.

Late-Onset, GBS jenis ini gak jarang berlaku. Bayi lazimnya tidak menunjukkan sebarag tanda jangkitan sehinggalah dia berusia seminggu hingga enam bulan. Hampir separuh daripada bayi ini mendapat jangkitan semasa proses kelahiran. Manakala, separuh lagi mendapatnya selepas dilahirkan iaitu menerusi hubungan dengan ibu yang GBS+ve atau orang lain yang menpunyai masalah yang sama. Masalah kesihatan yang biasa mengganggu bayi yang dijangkiti ialah meningitis.

Walaupun purata bayi yang akan mendapat jangkitan sangat rendah, doktor tidak pernah menganggapnya masalah remeh. Hal ini adalah kerana jika tidak dirawat segera selepas disahkan terkena jangkitan, dikhuatiri bayi akan mati.

Untuk memastikan adakah seseorang ibu hamil itu membawa GBS atau tidak, ujian HVS C&S (High vaginal swab culture and sensitivity) akan dilakukan. Ujian tersebut akan dibuat dengan mengambil sedikit cecair dari dalam vagina untuk melihat organisma yang wujud didalamnya. Dari situlah, doktor akan mengenalpasti ibu hamil yang membawa GBS. Seperti pada bayi, ibu yang dijangkiti akan diberikan penisilin semasa proses kelahiran.

Kesan GBS+ve pada bayi:
Sebelum dilahirkan:
-jantung Bayi menjadi lemah dan berkemungkinan lemas.
-berisiko untuk meninggal dunia sebelum dilahirkan

Selepas dilahirkan:
-keradangan paru-paru yang akan menyebabkan kesukaran bernafas.
-sepsis- putrefaktif(penghancuran) dan pereputan tisu oleh bakteria penyebab penyakit atau toksinnya.
-meningitis- jangkitan kuman pada otak

survey our 2nd house...

Ok, hubby dh bli rumah..so giliran sy plak nk mengumpul harta karun hehe. Itupun puas hubi pujuk..siap offer nk tlng bayarkan half2 lg utk 2nd house nih...sbb die tau betape kedekutnye sy nk spend duit RM500 tiap2 bulan kan. Die ckp..utk investment xpe. Bli besar sikit pun xpe, kena fikir utk anak2 nanti. Kalau ade rumah sebiji kt KL senang. Yer...yer..baik hubi, sy dgr ckp awak. Lgpun umah kt JB tu finally dh ade tenant. Legaaa. Survey punye survey..dh dekat 2 tahun survey rumah kt KL. Hubi plan nk bli rumah kt Bukit Sentosa or Bukit Beruntung...paling die interested kt Kota Emerald. Range harga dlm RM250k. Anyway, still subject to hubi jg..ape2 pun kena tunggu hubi pindah sini dulu la kn..

**cepat la icik hubi, sy dh x saba nk ade rumah sendiri nih...sudah dpt membayangkan sebuah rumah yg x sesak dgn perabot..di suatu sudut ade rak buku & sofa hitam bersama kusyen merah...blink..blink..@_@

bjumpe doc pakar di Sg Buloh..

Semalam,18/3/2011 sy ade appointment dgn Doc Pakar di Sg Buloh atas saranan mak alang. Die ckp better refer to her boss dsebabkan air ketuban nmpak mcm olygo. So, dlm pukul 10.30pg kitorg btolak dr rawang..smpai di Sg Buloh hampir pukul 11. Lebih kurang sejam menunggu..barulah smpai giliran sy. Igtkan Mak Alang..rupa2nya sorg doc lelaki berusia dlm 35-45an..x pasti. 'dulu awk dtg check kt Sg. Buloh sbb ape? die memulakan mukadimah. 'Errr...sbb pgerakan bby mcm kurang' jawab sy agak gabra. Doc ni nmpak serius la...dlm hati..hihi. 'Hmm..ok2. Oh..2nd baby yer. Baby yg 1st sihat?' 'Err..dh meninggal after 9 days borned', doc agak terkejut sikit. 'Kenape?' 'x pasti..suspect lung infection. Suddenly bleeded after 9 days through eye, nose, ear. High fever after 3 days born.' jawab hubi. 'Hmm..i rase better kita amek 'vagina swab', nk check sama ade you ade GBS or not. Sbb based on symptom on ur 1st baby..kmungkinan ur 1st bby dijangkiti dijangkiti GBS'. 'Tapi doc..after 1st baby past away, mmg sy dh amek 'vagina swab' and blood test for rubella, no GBS'. 'No, after giving birth, usually mmg xde..selalunya pd wanita hamil. And it is very2 dangerous to the baby and nothing for the mother. If you suspected has GBS, so we need to give antibotic for both of you..and also the baby'. Sebenarnye aboh tganu pun pernah ckp pasal kuman GBS nih dulu. Tp sy pun x igt..'GBS' tu stand for ape. Tp not to worried, internet ade kan. Nnti pandai2 la sy buat research..:). 'Ok, baring..kita amik scan & swab. Ok..estimated berat bby skrg..2.7 kilo..' Syabass mere beta! hehehe...satu pencapaian yg membanggakan. Nasib baik berat > 2 kilo. Penat mama die mkn byk2 setiap hari smpai naik 10 kilos. Habis..dh sume ckp..keciknyer perut2...x nmpak mcm 9 bulan pun. Siap ade yg igt..baru 4 bulan ke? Dan lagi x patut...'Eh..aku baru perasan ko pregnant??'. Haa...?? sediss betul..;(...sy dh hampir nk deliver dh kwan2.... Kadang2 sy akan berdiri dan membelek2 perut dari setiap sudut...sisi tepi dan depan 3 - 4 kali. Kadang2 sy compare dgn perut hubi yg sedikit buncit tu 'Awak..sy tgk perut sy ni besar la..kenape diorg ckp kecik?' dgn nada x puas hati.  Tp hubi menyedapkan hati...'xpe..nnti Adam besar kt luar kan Adam...' terima kasih...awk sentiasa nk menyenangkan hati sy...(dlm hati..).

Ops..ok, berbalik kpd cerita doc td, sy tanye lg..'air ketuban ok x? Or kurang?' 'Doc ckp..'Air ketuban ok..baby growth pun ok..' Lega hati hanya Allah yg tau. Lepas amek swab, doc suruh dtg semula on next Tuesday for the result. Opss..so x blh cuti lg la nih. Plan utk induce 21/03/2011 ni cancel. Lepas dpt result..then kitorg akan tgk semula mcm mane. Till then....oh btw teket pg sabah tgh murah kalau blepas bulan 2 tahun depan. Sy tgh bkira2 nih..sbb hubi ckp, kalau g Sabah..xyah g Bandung. Erk..yg manekah?? Sabah tptnya cantik...Bandung..kalau shopping lg cantekk..hehe. Masih membuat kira2 lg...nk bli rumah lg..nk bli tanah lg...nk simpan duit buat rumah kt tganu lg...(oh..mode stress2 dtg tgolek secara tibe2..)

gile buah..gile sayur..dan gile buku..

http://3.bp.blogspot.com/_BdqJ6ix_jWE/TPRbhs30KLI/AAAAAAAADUw/xuCpWxnakeY/s1600/iStock_000005631178XSmall.red+apple.jpg

kalau pg hypermarket..hubi akan tanye..'x bli apple?' 'erm..stok ade lagi.'. Hubi akan tanye..'cukup x seminggu?' sbb die tau sy jarang pg hypermarket sorg2..tanpa die. 'cukup kot..'. Pastu lepas round2 2-3 kali kt market area..then hubi akan tanye lg..'betul cukup stok utk seminggu??' sy mula x sure...pastu sy capai bungkusan Apple Gala warna merah..'ok..dh amik apple..'. Ha..baru die puas hati. Lepas tu ternampak buah yg jarang kitorg mkn..plum America. 'Nak try x?' hubi tanye sy. 'Ermm..hmm..plumm? Sy x minat plum..tp yg ni kaler merah..x pernah mkn lg. Boleh la kot' sy jwb. Hubi pun amek la 3 biji. Pastu die akan pilih sayur..slalunyer brokoli wajib beli...taugeh sayur kgemaran die, sawi or kailan. Kagum gak sbb jarang lelaki concern pasal sayur2 nih..hihi. Pastu..tpt wajib pergi..kedai buku. Jarang keluar MPH dgn tangan kosong..slalu hubi bli mgazine..personal money, sy plak readest digest, majalah wanita, solusi or buku2 motivasi. Nanti anak2 dh besar pun kitorg plan nk mmperkenalkan kegilaan kitorg nih...

Ops..btw sy masih lg suka mkn coklat, hubi akan membulatkan mata bile sy dgn takut2 beritahu..'awk, stok coklat dh habis la..'.  'Cari coklat warna putih..'. erk..coklat putih??? Mane nk cari. Kalau ade pun mahal. Utk pengetahuan, sy dh lama kurangkan mkn coklat sbb taknak kulit bby gelap...haha..apekah. Kitorg punye teori ni..xde pengesahan secara saintific pun. Bukankah ianya bergantung kpd genetik mama & ayah die jg. Lgpun sy lebih suka dark chocolate compare to white sbb kurang manis. Oh..tibe2 mata sy ternampak bungkusan White Chocolate ALMONDS - vanHouten. Terus amek masuk dlm bakul....jumpe jg akhirnya. Skrg tgh bfikir2..waktu confinement bleh mkn coklat kan..kan