Pages

Wednesday, March 2, 2011

checkup on 35 weeks

Pd 2/3/2011 aku g checkup kt Sg Buloh lg. Growth of the bby ok..tp seems air ketuban mcm kurang. Maybe sbb perut kecik..baby keepin growing n growing..perut lak kecik. So m.alang suruh dtg lg another 2 weeks. Klu still kurang..sama ade kena induce awal or c-zer pd 38 w. Wahh..takottt. Tamau la c-zer wlpun dulu pernah rase give-up nk nk c-zer jer..sbb masih lg terasa2 btape sakitnya mase jahit episotomi tu. Risau jg..xde leaking pun..tp air ketuban kurang on 35 w. Hmm..kenapakah? Hopefully xde ape2..

Sunday, February 27, 2011

34 Weeks: minum air gula lagiii...

Dsebabkan on the last checkup M.alang ade state dlm buku merah kena buat test air gula on 34 wiks, so..nk x nk kena buat jugal kt Klinik Rawang (Uwa....x suke..!). Kali ni mmg aku btol2 nk vomit. Dh la tawakal x bwk mineral water. 1 weeks before, mmg aku dh stop minum air soya sbb last time..aku tgk bacaan gula selepas minum agak tinggi...7.0. Aku check blk kandungan gula dlm soya..mmg tinggi. So dsebabkan xnk kena diabetes ketika pregnancy..so lbh baik aku stop awal2..lepas tu..consume la  blk kan...hehe. So, dlm minggu tu tiap2 mlm x pernah missed minum Higoat. Cuma sehari sblm tu, aku minum 2 kali sehari..tgh hari & mlm sebelum tido. Alhamdulillah, bacaan mmg rendah..smpai MA siap tanye..'ade muntah x?'. 'xde' jawabku dgn penuh kompiden + sedikit kbanggaan..hehe


Mase 1st MGTT ni aku x amik Higoat ON and OFF. Minum soya pun jarang2..
MGTT :12/11/2011
FBS: 3.9 --fasting
2HPP: 5.5 --after consume glukosa

2nd MGTT plak aku bykkan minum soya. Hari2 minum soya non-stop. Pagi skali, malam skali. Higoat still minum tp jarang2. Hasilnya, while fasting pun gula agak tinggi, after consume glukosa lg laa tinggii. Nsib baik x smpai 8.0.
MGTT :21/01/2011
FBS: 4.7
2HPP:7.0

3rd MGTT plak aku stop amik soya, minum Higoat hari2. Dan inilah hasilnya. So, mmg terbuktilah susu kambing ni dapat menstabilkan gula dalam darah...
MGTT :25/02/2011
FBS: 4.2
2HPP:4.5

Persiapan bersalin..

Harini awal2 pg aku dh pg Tesco semata-mata nk ambik jamu NR yg ditempah last wiks. Wah..bukan main byk aku shopping jamu2 for confinement. Kebanyakkan brg baby, items for confinement dh dibeli awal2 starting from 8 month. Senang, semuanya dh ade..so x perlu la menyusahkan hubi nk cari brg2 tu kt Kerteh nnti. Lagipun, aku dh buat research dlm internet siap2. Hmm..cuma gamogen jer x bli lagi. Igt nk bli kt Kerteh jer. Barut baby pun kena cari lg dua helai.

Items for confinement (Mommy)



1. NR products - aku bli loose items jer sbb phytonatal, uncang cuci, minyak herbanika still ade lg. Last time aku x abis guna pun phytonatal sbb x pakai family planning. So, this time..aku cuma tempah Akar Herbanika and Krim Barut. Utk barut, aku pakai barut lisa formula sbb panjang & blh fit body smpai ke pinggul. Selain tu aku dh prepare set bengkung beautiful:)

http://sawanila.com/v10/wp-content/uploads/2010/04/6april031.jpg

2. 3 kotak Pati Ikan Haruan - 2 biasa, 1 American gingseng essence - utk luka2 episotomi

http://img167.imageshack.us/img167/9248/bgtabletharuan.jpg

3. Pil ikan Haruan (Leesa Formula)

http://3.bp.blogspot.com/_vWQsX4cyzmc/TSiTQNH7T_I/AAAAAAAAAbk/453Qgklatzc/s1600/Jamu_Mak_Dara_kapsul.jpg

4. Jamu Mak Dara - Consume after 7 days of birth - menambahkan tenaga, mengecutkan rahim

http://1.bp.blogspot.com/_pIEF9MT5cPU/TKvqIML7CoI/AAAAAAAAAG8/cdopliYJEv8/s400/m3.bmp

5. Madu Khaula - untuk menambahkan tenaga

Amalan menyukai dan memakan madu merupakan amalan Rasulullah S.A.W. Madu lebah menjadi penawar untuk berbagai penyakit seperti dinyatakan di dalam Surah An-Nahl Ayat 68-69. Jadikanlah ia satu amalan harian kita semua. Wallahu'alam.

Haa..byk kan. Nak kurus punye pasal..hihi. Utk pregnancy kali ni mmg berat aku agak naik la jg sbb doktor dh pesan suruh mkn byk sikit. Doktor ckp mkn benda2 yg berlemak sikit. Elok untuk perkembangan baby.  Last pregnancy nk consume nasi pun susah, so utk pregnancy kali ni..for the sake of our baby..aku consume sekali sehari. Tp malam still x leh mkn byk..slalu blk jer opis, rest..mkn epal ke..anggur. Then, sebelum tido, minum Higoat.