Pages

Sunday, February 27, 2011

34 Weeks: minum air gula lagiii...

Dsebabkan on the last checkup M.alang ade state dlm buku merah kena buat test air gula on 34 wiks, so..nk x nk kena buat jugal kt Klinik Rawang (Uwa....x suke..!). Kali ni mmg aku btol2 nk vomit. Dh la tawakal x bwk mineral water. 1 weeks before, mmg aku dh stop minum air soya sbb last time..aku tgk bacaan gula selepas minum agak tinggi...7.0. Aku check blk kandungan gula dlm soya..mmg tinggi. So dsebabkan xnk kena diabetes ketika pregnancy..so lbh baik aku stop awal2..lepas tu..consume la  blk kan...hehe. So, dlm minggu tu tiap2 mlm x pernah missed minum Higoat. Cuma sehari sblm tu, aku minum 2 kali sehari..tgh hari & mlm sebelum tido. Alhamdulillah, bacaan mmg rendah..smpai MA siap tanye..'ade muntah x?'. 'xde' jawabku dgn penuh kompiden + sedikit kbanggaan..hehe


Mase 1st MGTT ni aku x amik Higoat ON and OFF. Minum soya pun jarang2..
MGTT :12/11/2011
FBS: 3.9 --fasting
2HPP: 5.5 --after consume glukosa

2nd MGTT plak aku bykkan minum soya. Hari2 minum soya non-stop. Pagi skali, malam skali. Higoat still minum tp jarang2. Hasilnya, while fasting pun gula agak tinggi, after consume glukosa lg laa tinggii. Nsib baik x smpai 8.0.
MGTT :21/01/2011
FBS: 4.7
2HPP:7.0

3rd MGTT plak aku stop amik soya, minum Higoat hari2. Dan inilah hasilnya. So, mmg terbuktilah susu kambing ni dapat menstabilkan gula dalam darah...
MGTT :25/02/2011
FBS: 4.2
2HPP:4.5

0 comments: