Pages

Monday, November 21, 2011

bile kemalasan melandaaa....

bile rase mls & dh tau nk nk masak ape..pastu..bile bkk peti ais plak..yg ade hanyelah 2 potong daging korban...seulas bawang besar..beberapa ulas bwg putih..beberapa batang kulit kayu manis & rempah kurma. Halia sume tadaaa. Tibe2 jer tercetus plak idea nk buat nasi bukhari..ecehhh. Rasenyer..main ingredient dh blh tu kn. Tp...buat pn x pernah..so sy terus search MR google..ok perfect! Ohh ok..boleh buat rasenyer. Cuma beras basmathi jer tade..xpela..blh ganti dengan nasi biase pn bolee kan??? Jom tgk hasilnyer...

nasi bukhari daging + sambal ikan bilis + sambal tempoyak (ehh..ape kaitan??)

nasi bukhari...

Sebenarnye byk lagi bahan2 nk buat nasi bukhari ni..tp sy guna ape yg ade jer. Alhamdulillah jadi...sedap pn sedap...:-)). Nasib baik kyong dtg bawak sambal tempoyak & sambal ikan bilis..(ehhh..ape kena mengena dgn nasi bukhari...???). Tapi malas punye psl..makannn ajela..

Resepi Nasi Bukhari saye..


2 1/2 cawan beras (lebeyy elok pakai basmathi..baru kompem sedap gile kot)
1/2 cawan kismis (eh..kalau ade gajus...mesti sedap jg kan...)
2 sb rempah kurma (bancuh dengan air)
kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih..secukupnyer..
garam secukup rase..(better jgn masin sgt la..)
1 cwn daging yg dipotong halus2..(ade ke yg gune cawan...??bolee kn jela...)
1 sb buttercup (klu ikut resepi asal..suruh guna minyak sapi...mane mauu cari saat2 ini da...)
1/2 bawang besar and 3 ulas bwg putih (blend halus)
1/2 bwg besar dihiris
4 cawan air (agak2 la..)

Cara-caranya:
1. Panaskan buttercup, goreng besar yg dihiris bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih smpai wangi...(jgn smpai hangit plak yer..sbb klu pakai buttercup ni..mmg cepat hangit sket).
2.  masukkan rempah kurma yg dibancuh dgn air td.
3. Bile rempah dh naik bau...masukkan daging dan biarkan masak sehingga empuk.
4. Masukkan air. Bile daging agak2 dh masak. boleh curahkan dlm beras yg telah siap dibasuh.
5. Tabur kismis dan masak nasi dlm rice cooker mcm biase.

Tada...siapppp. Senang kan....:))))

0 comments: