Pages

Saturday, November 8, 2014

Cabaran Kekal Kurus


Naik berat badan senang, nk turunkn berat badan punyela susah...betul tak?
Sebab ramai yang tanye mcm mana nk maintain & nk kasi perut tu x buncit walaupun dh beranak pinak.

Berat sebelum sebelum kawen 48kg, category underweight.
Lepas bersalin....maintain dlm 53-54kg, category berat ideal and maintain dari anak no 1 sampai anak no 3. 
Favourite makanan yg bercheeseee. Suka mkn cheese tart, carrot cake with cheese dan segala mak nenek makanan yg ade cheese la. Seminggu mesti mkn.
Pagi mkn breakfast dgn sejemput kue teow/bihun goreng + telur goreng. Kdg2 breakfast nasi lemak tapi jarang2. Sebulan sekali cmtu. 
Tengah hari amik sesenduk kecik nasi, lebihkan sayur + lauk pauk.
Malam mkn sesenduk kecik nasi.
Tapi selepas makan pagi & tengahari, saya akan amik 2 biji lecithin. Atau pn selepas amakan mkn2 yg bercheese & berlemak, mmg saya akan makan lecithin.
Sebelum makan malam, saya minum sesudu besar ACV (apple cider vinegar) campur dgn air suam.
Senaman, klu rajin saya buat zumba. Ikut jer dalam youtube tu. Pastu parking keta jauh sket, jalan kaki laju2. Klu office ade tangga, usahakan naik tangga. Jgn malas:). Macam office saya tingkat dua, so hari2 memang mendaki tangga. Surau tingkat 7, usahakan jugak naik tangga dari tingkat 2-7 plk lepas tu. Serious memang tercungap & gigil lutut makcik bila sampai tingkat 7 tu, tapi nak maintain punye pasal kan.
Biasakan puasa.


   Tinggi tak surau saya ni....:)

Itula dia al-kisahnyer. Saya kurang percaya slimming centre bagai. Sbb kita ada cara lain yang murah, jimat & x memerlukan kita menghabiskan duit. Bagi saya, kalau ada duit lebih, invest lebih pelajaran anak-anak lagi bagus kan.

Sekian


0 comments: