Pages

Saturday, November 12, 2011

newly added in the collections! weee...

Mula2 x plan pn nk bli ape2 kt Jusco tadi..tp bile singgah kt MPH..byk plk buku2 yg menarik perhatian ni. Belek2 dlm 1/2 hours..last2 aku bli 2 buku ni Misteri Alam Kubur (Mcm seram jer kn tajuk buku ni kn...) & Brain Games for babies, toddler and twos. Dua2 buku ni baru baca sikit, tp rase worth sgt2. Misteri Alam Kubur ni merupakan satu buku yg menginsafkan berdasarkan Al-Quran & Hadith2 sahih. Diolahkan dalam bentuk yg sgt menarik & senang difahami.

Baru jer bace a few pages, jantung rase berdebar bile mengingatkan bahawa semua manusia termasuk diri yg serba kekurangan ini bakal menghadapi kematian yg tak terjangka bile. Maklum la, selepas pemergian arwah abah, kami betul2 rase sgt2 kehilangan. Org yg dulunya sentiasa ada di depan mata...tibe2 tup hilang mcm tu jer. Mcm mimpi..dan kadang2 ade plk perasaan yg itu hanyalah mimpi jer kan. Bile tiada di depan mata, sy yg kurang ilmu pengetahuan ini tertanye2...kemanakah hala tuju arwah abah selepas ni. Pada awal pembacaan, penulis mendifinasikan kematian secara terperinci sbg pembuka.

Kematian bermakna terlepasnya roh roh dari jasad seseorang. Ia merupakan pemergian umat manusia dari kehidupan dunia. Para ulama' telah byk mengungkap makna kematian seperti berikut:

"Kematian bukanlah bererti tidak wujud sama sekali atau hancur lebur. Akan tetapi, lebih tepatnya sebagai peristiwa terlepasnya ikatan rohdari jasad seseorang, berpisah dan berpindah dari satu alam menuju ke alam yg lain."

Kematian termasuk dlm musibah yg paling berat. Allah telah menyebut bahawa kematian dengan istilah musibah itu sendiri, seperti firman-Nya,
"...lalu kamu ditimpa bahaya kematian...." (al-Maidah:106)

Allah SWT pernah berdialog dgn Nabi Ibrahim a.s, "Wahai nabi yg Aku kasihi, apa pendapatmu tentang kematian?." "Seperti tusukan daging yg susah dicabut, ditusuk dlm bulu kambing yg basah, lalu ditarik." jawab Nabi Ibrahim. "Kalau Kami permudahkan, bagaimana Ibrahim?" Demikianlah Allah SWT memberikan khabar gembira kepada Nabi Ibrahim.

Dalam buku ini juga ada menyebut tentang amalan2 yg dpt menyelamatkan dari seksaan kubur. Antaranya:-
  1. Mati Syahid di jalan Allah
  2. Berperang di jalan Allah
  3. Mati kerana sakit perut
  4. Rajin membaca surah tabarakah
  5. Rajin membaca surah Yassin
  6. Amalan-amalan soleh yg ikhlas
  7. Mati pada hari jumaat atau malamnya
  8. Perbaiki diri atau muhasabah diri dan memperbaharui taubat menjelang tidur.
Insya'Allah, details mengenai setiap items diatas akan diceritakan kemudian yer:).

Utk buku Brain Games plk, sy rasakan sgt menarik sbb divisual kn dlm bentuk point dan sgt mudah difahami. Maklum jerla, sy ni hari2 keje sy membaca logic program..maka sy lebih suka yg visual2 & poin2 aje. Buku ini mengandungi several fun filled games to stimulate our child's brain development during the critical period from 0-3 years and lay the vital foundations for the future learning. For example, why we have to connect conversations with our baby?

WHAT RESEARCH SAYS 
The number of words babies hear each day influence their future intelligence, social skills and scholastic achievements.

When you let your baby know that you listening to him and that you like what he says, you are developing his language skills and confidence.

HOW?
  • For example, start conversation with your baby. Say a short sentence like, 'It is a beautiful day today.'
  • When your baby responds,mimic the sounds that he makes. Those simple sounds will later turn into words. As he talks, respond with a nod of your head or a smile.
  • This indicates to ur baby that you are listening to him and enjoying his sounds.
  • Continue with another sentence. Always stop and listen to ur baby's response.
I will very strongly encourages and recommend every parent to buy this book. Not so expensive..only worth RM17.90. Sometimes we never realize that our small actions leads to BIG IMPACT to our baby's development. For me, this book is one of the best tools which will help us more during baby development.   

Misteri Alam Kubur & Brain Games
WHAT RESEARCH SAYS: The more an infant is cuddled, snuggled and held, the more secure and independent she will be when she is older.

WHAT RESEARCH SAYS: The earlier music is introduced, the more potential a child has for learning. Children surrounded by words almost always become fluent by three years old. Children deprived of language experiences may struggled to master speech.

Misteri Alam Kubur.

Contents for Misteri Alam Kubur.


happy reading:))))

0 comments: