Ingredients:
2 biji bawang besar (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
asam keping (sikit jer) or boleh ganti dengan perahan sebiji asam limau
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili kisar (ready-made)
2 sudu besar sos cili
3 tangkai cili api (dikisar halus)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos plum life -- mmg sedap tuk sweet & sour flavour
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
half tin nenas
sedikit air
Cendawan tiram
ikan siakap
tepuing tempura - cap Tesco pon bole..
Cara2 untuk buat kuah sweet sour.
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah + putih + cili kisar sampai agak2 naik bau.
2. Masukkan asam keping, sos tiram, sos cili, sos plum, sos tomato, sedikit lada hitam, sedikit garam dan sedikit air. Kacau rata.
3. Last skali masukkan nenas and kuah nenas sikit. Kuah nenas tu jangan taruk banyak2 plk sbb manis kn. Thats why sy xde added sugar dlm recipe ni. jangan lupa masukkan cendawan tiram plk.
4. Kacau dalam 5 minute..then siapp.
Utk ikan, selepas bersihkan dengan air garam, taburkan tepung tempura. Then goreng smpai garing or kekuning-kuningan. Pastu curahkan kuah ke atas ikan siakap yang telah digoreng. Fyi, tepung tempura ni byk functions, no need to added extra salt pn. Tepung ni jg boleh dgunakan untuk buat tempura udang, sawi, sotong, terung...mmg sedappppp. Dijamin crunchie..& highly recommended!:-))
sorry, seni kulinari mmg out da..mls nk hidang dlm pinggan, kalau letak dlm tupperwear..lepas mkn..boleh terus tutup ok. |
sempat lg buat ketam masak kari tu.. |
No comments:
Post a Comment