Pages

Thursday, May 24, 2012

alpha lipid for gout, insyaAllah..

last time sy ada cerita yang sy belikan alpha lipid utk mak yg sakit gout kan. Alhamdulillah, dgn izin Allah her conditions getting much2 better and she now look more energetic and healthier than i ever thought:). Alhamdulillah sgt2. Bayangkanlah..she suffering bengkak2 at her ankle till knee almost 1 month la jg. Dengan hanya bergantung dgn pain killer supplied doc mmg x cukup la kan. Takkan nk depends on the pain killer semata2..silap haribulan boleh rosak ginjal dibuatnya. Lepas jer minum alpha lipid dalam 1 week..bengkak dkt ankle tu nampaknye dh surut and sakit lutut pun slowly hilang. Wahh..mcm tak percaya sgt2 bila tengok mak saya boleh duduk bersilang kaki tengok tv mcm dh tak sakit langsung dalam masa seminggu tu. Sy siap cakap 'Umi, hmm..umi nampak sihat sangat2 la..kaki pun dah tak bengkak sebab dah boleh nampak urat2 kaki. Haritu kyang tengok kaki umi bengkak and merah'. Umi ckp 'Alhamdulillah, susu yg ko beli tu ok la tu,'.

Memang serious saya sangat teruja sebab dh almost 1 month bengkak di kaki mak saya tu on off, maksud saya..kejap sakit, kejap tak sakit..tp bengkak memang ada. Siap melarat sampai lutut. Kalau ikut yg saya google, penyakit gout ni memang bahaya and kalau it attack at the same place over and over again, ia mungkin boleh menyebabkan kecacatan kekal. What kecacatan kekal?? Nauzubillah la kan. Bayangkan la within 1 month tu, ada skali mak saya sakit teruk sangat2..nak bangun pun tak boleh, kaki nak pijak lantai pun tak boleh sebabsakit yg teramat sangat2 sampai pucat2 muka mak saya. Adik lelaki memang kena dukung mak g toilet & pegi klinik. Lepas makan pain killer ok la jap seminggu..dh boleh jalan walaupun terhincut-hincut. Then after a week, it attack again at the same area. Walaupun tak seteruk yang haritu, tapi mak saya terpaksa mengesot ke toilet sendiri menggunakan kudrat tangan. Mak sendiri taknak kami pimpin dia ke toilet sebab dia tak nak bangun dan kaki pijak lantai. Dia ckp sakit. Nak urut pun tak boleh. Lepas tu ok blk, then a week later..it attack again. Masa tu la kami baru dapat full result checkup mak and mak saya memang disahkan menghidap gout berdasarkan kandungan uric asid yang sangat la tinggi. Lepas tu la saya mula mencari inisiatif sampai la saya terbaca pasal susu alpha lipid ni. Lama jugak saya search info pasal susu ni kat internet. Kalau setakat testimoni revealed by seller memang berlambak la kan, tapi ntah betul..ntah tak..wallahualam kn. So sy banyak baca pengalaman mereka yg bukan termasuk dalam category dealer, supplier, promoter, seller alpha lipid ni. Baca forum pun ok jg. Then barula terbukak hati nak beli.



Alhamdulillah, lepas ni insya'Allah sy dah advise mak untuk consume alpha lipid tiap2 hari secara teratur dalam masa 3 bulan. Lepas tu baru boleh consume selang sehari. Disamping itu jugak, dari segi permakanan untuk mak, saya memang monitor & filter sangat2. Saya banyakkan masak & beli ikan dan sayur..dan kurangkan ayam, daging & organ dalaman. Kulit ayam pn saya tak kasi sebab menurut doctor, kulit ayam paling banyak uric asid. Sebab mak saya ni kena makan banyak sayur, saya survey pulak spirulina dan mengikut pendapat ramai, elken spirulina yang paling ok. So sekarang ni mak saya minum susu alpha lipid & elken spirulina. Walaupun dua2 produk ni agak mahal, tapi rasa berbaloi bila melihatkan mak semakin sembuh, sihat dan bertenaga. Kalau mengikut pembacaan saya, gout boleh dikurangkan dengan makan makanan yang berasaskan alkali. Sifat spirulina pulak beralkali, so saya rasa spirulina juga turut menyumbang dalam kesihatan mak saya. Saya ni cuma consume elken spirulina je. Memang badan rasa bertenaga dan tak cepat letih la. Sekarang tiap2 pagi saya makan spirulina before pegi office untuk menjamin kecergasan. Thumbs up untuk both product!!:-))

1 comments:

rozie julian said...

Interesting post mya! Love ur testimony...