Pages

Saturday, May 12, 2012

gout..

It has been quite a month my mom suffering from gout. Ia bermula dengan bengkak at the ankle area, and slowly spread up until her knee. It exactly started on the last three weeks before Majlis Tahlil untuk arwah abah and becoming more worst during the event sampai tak boleh langsung nak pijak lantai. Nasib ijan ade to carried umi to the toilet and clinic. The affected ankle become more swollen and red. Sebab umi sangat sakit during event tu, so ijan carried her to the clinic. Tapi, the doctor from the specialist clinic at Kuala Kangsar just supplied her a pain killer to reduce the pain sebab she also not sure what exactly my mom suffering from.

So a few days after event, umi having a full checkup in Poliklinik Keluarga, rawang. Berminggu jg la nk tunggu result checkup. Mula2 bengkak mmg dh surut, but a weeks later..it attack again at the same area. Akhirnya checkup result keluar and confirm she was suffering from gout.




Please read this site for details : http://jiwang.org/health-education/35027-info-penyakit-gout-apa-yg-perlu-dimakan-dihindar.html

Macam2 sgt benda yg mak sy perlu jaga skrg especially bab2 mkn. Setahu sy, mmg xde specific ubat yg totally boleh menghilangkan gout..so mak sy memang kena jaga permakanan dgn menghindari dari segala jenis kacang termasuk soya, kacang dal, segala mknan yg bersantan dan berlemak, organ dalaman lembu dan ayam, segala jenis minuman yang mempunyai pewarna termasuk sunkist dan mcm2 lg la. So skrg sy byk masukkan ikan sbg menu yg paling selamat. Itu pn x semua ikan boleh makan seperti ikan berbisa seperti ikan sembilang dan pari. Untuk sementara ni sy dh belikan beberapa vitamin dan minuman kesihatan termasuk alpha lipid. Based on yg saya baca dalam internet, ramai yg cakap minuman alpha lipid ni ok..wallahualam, sy pn x pasti tapi tak salah kalau mencuba kan. Kalau x berusaha, kita pn x tau vitamin mana yg berkesan & sesuai utk org yg berusia ni. Mak mertua sy pn makan alpha lipid jg..klu x silap untuk mengawal darah tinggi. Lagipun duit boleh dicari, kesihatan plak nk cari kat mana kan. Klu mak x sihat, kami adik beradik pn susah hati. Skrg ni sy tgh nk order elken spirulina plak. Bukan setakat untuk mak, tapi untuk sy & hubi as additional supplement. Walaupun byk makan ulam and buah pn rasenye masih x mencukupi untuk cover nutrien  yg diperlukan oleh badan kita sehari-hari.

0 comments: