Pages

Monday, September 24, 2012

Preparation for 44 days of confinement

Sebelum 3-4 bulan nk bersalin, biasenye sy dh ade full listing ape benda brg yg perlu ade semasa berpantang nnti. Maklum la..kita akan berkurung dlm rumah agak lama la jg. So ade baiknye sagala persiapan bayi & ibu kita sediakan awal2. Lagipun sy mmg x blh nk mengharapkan icik hubi beli brg2 confinement tu..krg ade yg tersalah beli plak. Nk suruh beli air horlick 3 in 1 pn..hubi g bli cereal horlick 3 in 1 kn. Hubi klu bab beli2 ni mmg x reeti..sayur sawi pn x knl ok..hehehe (sori ayah...). Bagi saya barang baby & barang ibu sama pentingnye. Berikut adalah brg2 persiapan barang2 ibu untuk selepas bersalin:

1. Jamu nona roguy - sy mmg dh biasa mkn jamu NR especially untuk mengelakkan sembelit. Just take 2 pills before breakfast. Kali ni disebabkan Aqeef bf & ade jaundice, so sy start amik phytonatal selepas bacaan jaundice nya dlm 150 iaitu selepas nurse ckp x perlu lg buat blood test for jaundice. 15 hari tu mmg asyik sembelit je walaupun dh mkn senokot.

2. Full set confinement shaklee - kali ni sy try jg set shaklee sbg supplement penyusuan. Disebabkan bby ade jaundice dan xblh mkn jamu, so sy mkn set shaklee sbg backup. Alhamdulillah, luka mmg cepat sembuh sbb set ni ade vitamin c & zinc untuk menceptkan penyembuhan luka luaran dan dalaman.

3. Bengkung leesa formula - Untuk mengecutkan rahim, sy amalkan bertungku dan berbarut. Bertungku tu sy smpat buat dlm 7 hari jer..tapi berbarut mmg smpai sekarang. Ikut dan, kalau sempat & cuaca x panas...sy pakai bengkung lilit2 leesa formula bersama dengan krim barut nona roguy & minyak herbanika. Klu cuaca panas..sy pakai jer bengkung premium beautiful jer..senang & cepat. Hasilnye mmg perut xde buncit2 ok..hihi.

4. Pati ikan haruan polleney with gingseng- kali ni sy beli 1 kotak jer. Makan pn after jaundice bby dh turun untuk penyembuhan luka dalaman.

5. Pam susu medela - sebelum ni sy mmg x ambil tau pn pasal pam susu yg ok. Sy igt semua sama jer smpai la sebelum bersalin Aqeef ni sy ade dengar ceramah penyusuan di klinik kesihatan rawang. Nurse ckp better beli brand medela sama ade manual or electric sbb hospital recommended. Kalau boleh jgn beli brand pureen or anakku sebab suction utk both product tu x resemble langsung dgn bby suction & menyakitkan. Laa..skrg baru la sy tau kenapa sy mmg rase sakit bila pam smpai x berjaya nk bf bby. Dh la luka & crack. So dsebabkan ade bad experienced, sebulan sebelum bersalin tu sy terus ckp kt hubi nk beli medela freestyle, yg agak mahal. Based on review, ramai yg ckp pam ni ok dan x menyakitkan. Alhamdulillah..now dh almost 1 month guna medela FS..mmg x sakit langsung. Pam yg bagus bukan boleh menjamin pengeluaran susu yg banyak dengan tiba2 ye. Sy pam pd hari pertama selepas bersalin untuk menggalakkan pengeluaran susu, cuma boleh dpt dlm 0.5 to 1 oz jer. Tu pn puas nk pam. Tapi pam medela ni byk membantu sbb x menyakitkan. Now hasil dari kerajinan mengepam sy boleh dpt dlm max 4 oz utk sekali session atas bantuan supplement shaklee, pil ASI & phytonatal bersama doa dan selawat. Dan percaya dengan concept demand & supply. Lagi banyak kita pam or direct feeding, lagi banyak pengeluaran susu.

6. Bra penyusuan.

7. Krim nursing palmers - applied during pregnancy and bfeeding to avoid from nipple crack.

8. Socks - sy mmg rajin pakai sock utk especially during nite untuk mengelakkan badan sejuk. Klu org2 mengurut ckp elok pakai untuk mengelakkan masuk angin & unsur2 yg x elok..wallahualam.

9. Milk storage - brand mlo & jingle jungle.

10. Horlick, soya, susu low fat & enfamama.

11. Coklat - untuk merangsang hormon gembira...;).

12. Pad - kotex night untuk hari 1-10. Intimate slim untuk hari ke 10 ke atas.

14. Kain batik/ skirt.

15. Lappy & ipad - guna lappy bila kena remote pc opis utk buat kije, ipad untuk entertainment.
.
16. Eco bottle tuperwear - untuk simpan air masak.



Rasenye ni jer kot. Brg2 bby tu biasela..utk Aqeef sy beli jg baju baru tp baju abang adamnye pn banyak lagi...;). So sy beli dlm kadar yg sederhana. Cuma lebihkan kpd keperluan seperti stroller, bby carrier, bby rocker. Bby rocker tu sangat la penting kalau anda ade toddler. Dari awal lagi sy & hubi slalu berdiscuss kt mana nk letak adek nnti. Takkan nk letak kt bawah kan..silap2 kena pijak ngn abg adam yg masih dlm category toddler ni. Masa pregnantkn aqeef pn, adam asyik nk kiss perut jer. Dh lahir ni..dia mmg sikit2 nk sayang adiknya. Tak kira mcm mana. Kalau x kasi, mula la adam pe'el..nangis, lembikkan badan. Kitorg bukan la x kasi, tapi takut cara die nk kiss tu..karang pakai panjat jer adik dia. Maklum la, abgnye pn kecik lg..mana tau ape. Itulah cabaran ade anak setahun sorg..ekeke. So sepanjang confinement ni, adiknya kitorg slalu letak kt bilik or dlm rocker. Tp mmg kena sentiase berjaga-jaga. Ade skali tu sy just keluar blk g amek air, bila masuk jer bilik tgk2 adam baru try nk panjat katil. Sy pn biar jer nk tgk dia nk buat ape..rupenye nk kiss adik. Adoiiai..sayang betul. Tp dlm syg2 tu ade jg die pek muka adik die. Kesiann adik aqeef..hihi. Nasib x kuat..cuma adiknye la terkejut.

2 comments:

My Life's Journey said...

salam pekanalan dari umi ..cari2 stroller jumpa blog sis (^_^)

seronok baca pasal baby .. tak sabar nak de baby ..nak cari pengalaman jap hihi

myazzyra said...

Hi umi, thanks for visit;). Haha..xde ape yg menarik pn..cuma luahan perasaan n pengalaman. Selamat bersalin nnti..;)