Pages

Sunday, October 7, 2012

Klinik gomen vs klinik swasta...

Smlm adik Aqeef baru jer cucuk sebulan kt klinik kesihatan kerteh. Masuk ni, dh 3 kali berconfinement kt uma mak mertua. Senang! Kwn2 sume kagum bila sy asyik berpantang kt uma mertua. Hoho..xde spesifik jawapan utk persoalan kenapa sy bptg kt sini. Cuma yg pastinya sy selesa dan MIL n FIL dh mcm mak n ayah sendiri. Umi ade, tp x sanggup sy nk menyusahkan kudrat umi jaga abg adam yg makin lincah and sometimes x terjaga. MIL pn smpai demam sakit urat sbb asyik dukung abg adam yg tgh membesar ni..hihi. Adam plk skrg ni dh banyak akal..tak dpt keluar je nangis..paling tak tahan dia dok lembik kn badan. Mak aihhhh..berat tu nk angkat2. Mase tgh checkup ibu smlm, nurse tu dok ckp next month appointment. Sy ckp x dpt dtg sbb dh blk kl. pastu nurse tu tanye lg, nnti nk checkup & inject bby kt mane? Sy ckp..private. Sbb adam pn mcm tu. Skali nurse lg sorg tu menyampuk..rugi la kalau x g government, bby akan di check everymonth. Pastu nnti kena keluar duit lg klu g private (lebih kurang mcm tu la ayat die). Dari diam, sy terus jawab..oh xpe, bby ni ade ING covered. Maaf, kalau terkasar bahasa yer mesi (panggilan org terengganu utk nurse). Klu u tak sibuk2 td..i senyap jer. Dlm hati, eh suka atila nk pg mane2 pn..bukan ko yg bayar kn! Eh...emo plak tetibe yer..hehe. Biasela, x lepas 44 hari lg kn.

Klu ckp psl private clinic n goverment clinic ni sy mmg dh ade bad experienced. Dulu x kisah pg mane2. Tercongok kt klinik goment smpai 2-3 jam pon takperrr..sabarrrr...aiman x kisahhhh. Lgpun maternity checkup kt klinik gomen tu mmg details, ni yang saya paling suka.

Klu checkup kt government, mula2 letak buku kt kaunter, pastu kena check blood pressure, pastu urine test and hb. Then letak blk buku kt kaunter sebelum dipanggil ke bilik nurse utk measure ketinggian rahim, kendudukan bby and heartbeat. Klu diorg rase kena refer doc, so kena que lg. So abis la masa anda 2-3 jam tengok org..pg sane..pegi sini..pastu tengok org lg, baca readest digest kejap..main2 fb dlm hp. Ok, takpe..aiman x kisahhh ponnnn! Tu belum kena datang hari lain utk ceramah penyusuan dan juga test gula. Ok, xpe..boleh sabar lg. Klu dibanding checkup kt private..mmg x sedetails gomen la, itu yang bagusnya.

Dari pregy yg 1st smpai 2nd mmg sy g checkup gomen. Lgpn boleh mintak time sleep. Mase pregy yg 3rd ni, sy pg gomen jg. Tp saje g lambat2. Masa kandungan 3m sy g private, bila dh 5m baru checkup gomen sbb nk buat buku merah tu. Nasib makcik x kena marah sbb lambat buat buku merah kn. Nurse tu question jg, tp sy ckp x sempat sbb kena g outstation kt obesi;p. Pegi kali pertama, procedure mcm biase. So x kisah pn, managed to smpai opis less than 2 hours. Tp bila 2nd time checkup..sy kena ngn budak praktikal. Haa..time ni la yg bengangnye. Punyer banyak org x keje yg tgh buat checkup, ko kasi aku bdk praktikal?? Dalam hati mmg bersumpah seranah jg la. Sbb aku kena smpai opis within 2 hours, pastu ngn budak praktikal ni dh la mcm x reti sgt nk measure ketinggian rahim. 2-3 kali plak staff nurse kena double check. Kn dh membuang masa tu! Pulak tu, kena tunggu mentor die double check plak, haiskkk..ni mmg cari nahas! Makcik dh la kena cepat smpai opis, ko punye mentor plak terhegeh2 ntah kt mane. Time ni mmg aku bengang tahap gaban dh ni. Sbb kena tunggu mentor die tu. Smpai terkeluar statement, 'eh..cepat sket boleh tak, sy kena smpi opis before 10am'. Praktikal nurse tu ckp 'sabar ye kak..nk tunggu cikgu jap'. Astaghfirullahal adziim, ko igt keje kami ni menunggu cikgu ko ke. Adoiaiiiyy. Dh la 15 minit, nk jer aku blah cmtu jer..tp x proper la plak kn.

Akhirnye mentor dia pun muncul (Senior staff nurse kot), pastu suruh aku baring lg skali nk double check measurement yg dibuat oleh anak muridnye tu. Hmmmmmm..aku mmg dh naik angin gile2 dh time ni. Org nk cepat, ko lg terhegeh2. Prifttt...prfth...sabar2. Pastu lepas check2 tu mentor dia tanye, vitamin sume ade lg tak? Sy ckp ade..semua adeee. Pastu mentor tu mcm tak percaya, dia tanye lg skali 'Ade lg??' dengan muka berkerut mcm tak percaya. Aku ckp adeee..aku mkn obimin. Pastu dia soh aku masuk bilik lg satu utk suntikan kancing gigi. What?? Kena tunggu lg?? Time ni mmg makcik ckp kt mentor tu..takperla..sy g cucuk kt private sbb kena arrive ofis before 10am. Pastu mentor tu question plak, nape sy x g hari lain utk checkup..so tak la rushing2. Ehh..banyak plak ko punye soal. Sy jawab hari lain pn sy busy jg. Mmg sy tgh busy pn..sebab nk dekat sebulan sy ade testing dengan user utk 2 different project. So, aku terlepas la suntikan kancing gigi kt situ, klu x mau kena tunggu lg. next, doa soh aku amik appointment utk next checkup kt luar blk tu. Aku keluar jer..tgk org tgh beratur tunggu nk buat appointment, dh la kaunter tu skali dengan check baby. Masuk buku aku jer dlm berbelas2. Ohh..takde mase mkcik nk tunggu! So aku tinggalkan buku merah yg clinic copied kt dlm bakul tu..and blahh camtu jer without ambil next appointment.

Masa tu mmg dh nekad, this will be the last day aku dtg checkup kt sini. Haa..mmg lepas2 tu aku dh x pg dh pn checkup kt klinik rawang tu. Aku g pusat perubatan naluri. Mmg ramai jg, tp at least aku boleh dtg weekend without need to rushing2 mase office hours kn. pulak tu terbesalin plak kt Naluri...hihi. Adik nk jadi org kl la tu. Diorg pn satu, dlm ramai2 patient, ape kate korg amik patient yg tak bekerja utk nurse2 praktikal ni. Aku pn x ksh klu time tu aku tgh cuti ke ape. Dh la blh dtg weekdays jer..patut consider la sikit. Bukan semua company allow staffnya keluar lama2. Lgpun, bila kita keluar checkup, keje kita tu org lain yg kena backup. Tak ke kesian!

Another bad experienced, mase selepas bersalinkn arwah zahin yg first tu. Jahitan epi langsung x elok...dh la lame, smpai makcik jadi serik nk bersalin kt hospital gomen kt kemaman ni. Masa jahit epi tu punye la lame..mcm nk dekat 1 jam. Bersalin pn x sesakit masa jahit. Serik punye pasal, masa induce nk bersalinkan adam, aku ckp kt nurse tu yg aku nk injection bius byk2 masa jahit epi. Pengalaman kt alfarabi mmg yg paling best setakat ni. Nurse n doc pn friendly. Disebabkan positif kuman GBS, so doc n nurse takde la asik nk seluk2 check bukaan. Tak mcm kat gomen and pusat perubatan naluri. Jahitan pn molek. Yg paling best, aku belajar teknik pernafasan kt sini tanpa memerlukan kelas antenatal. Concept dia senang jer, bila ade contraction..tarik nafas and push without any voices. Bila takde contraction, rileks sekejap.

Itula dia pengalaman2 checkup n bersalin di gomen n private. Takde la nk ckp checkup/bersalin di private adalah yg terbaik pn, it depends. Ikut kemampuan and situation jg. Tp klu based on experienced, lepas2 ni aku mmg g private jer utk chckup;)

0 comments: