Pages

Thursday, May 15, 2014

Tiramisu Biskut Merrie yang paling senang & sedap


Kali ni sy nak share favorite dessert kitorg sefamily. Memandangkan sy ni xla pandai masak, tp suke makan cheese...so tiramisu ni paling sedap la sy penah buat hihihi.

Bahan:
1 bungkus biskut merrie (coffee or capuchinno flavor)
1 kotak Paul Thicked Cream (*)
1 pack Tatura Cheese Cream (*)
1/4 cawan gula 
2-3 sudu besar susu pekat (*)
3 in 1 Nescafe
Serbuk milo/koko
Susu cair
Mixer

Steps:
1. Blend gula sehingga hancur, masukkan semua bahan yang bertanda (*). Kalau terlalu pekat, campurkan sedikit susu cair. Kena agak2, cheese mesti tak terlalu likat, tak terlalu cair. 

2. Bancuhkan nescafe 3 in 1 dgn air suam2 kuku. Celup biskut merrie satu per satu. Celup kejap jer dalam 2 saat then terus susun letak dalam bekas. Biar sampai 3 layer, then letakkan sedikit campuran cheese tadi atas biskut merrie yang telah disusun. Then susun lagi biskut merrie diatas lapisan cheese tadi. Ulang semula sampai 3 layer (ikut suka hati). Yang paling atas mesti dilapis dengan cream cheese  dengan tebal. Taburkan serbuk koko or serbuk milo then ready untuk disejukkan.

Amacam, senang tak? :D


Yg ni sy try pakai biskut oreo...pun sedap!







0 comments: