Pages

Wednesday, February 9, 2011

Kelebihan menamakan anak Muhammad atau Ahmad

Td on the way pg following checkup at Hosp Sg Buloh, suddenly huby suggested to named our son as Ahmad Fathullah. Fathullah means Pembukaan, kejayaan Allah. I'm not agree with him since it will be difficult to ppl and me to pronounce his name. Later on what im gonna called him. Fateh??  Quite impossible since Fateh already my 3 yrs old nephew. Fath?? Petol?? Oh..no..no. Unless we put Ahmad Adam Fathullah or Adam Fathullah. But hubi strongly wanted to put 'Ahmad'  in front of the name. He said people with 'Ahmad' or 'Muhammad' will be given syafaat on the day of judgment. Is it true? Since i never heard about it..so as usual im doing some research on the google and here are my findings. Wallahualam:-

Source: http://umpapeh.blogspot.com/2010/03/kelebihan-lebihan-menamakan-anak-anak.html

Beberapa hadis telah diriwayatkan untuk menyatakan beberapa kelebihan bagi Anak-anak yang dinamakan Muhammad atau Ahmad mudah-mudahan menggalakkan orang-orang menamakan anak mereka dengan salah satu nama-nama itu.

Daripada Anas bin Malik r. a. bahawa Rasulullah saw telah bersabda :
"Akan berdiri dua orang hamba Allah di hadapan Allah Ta'ala dipadang Mahsyar lalu Allah Ta'ala memerintahkan kedua-dua mereka masuk syurga maka berkatalah mereka berdua : "Hai Tuhan kami bagaimanakah kami berhak masuk syurga? Lalu berfirman Allah Ta'ala : "Hai hambaKu berdua, masuklah kedua-dua kamu ke dalam Syurga kerana Aku telah bersumpah kepada diriKu bahawa orang yang namanya Ahmad atau Muhammad itu tidak akan masuk Neraka."

Dan telah diriwayatkan daripada Ja'far bin Muhammad bahawa apabila berlaku Hari Kiamat maka akan berteriak satu teriakan. "Bangunlah hai sesiapa yang namanya Muhammad dan masuklah kedalam syurga sebagai penghormatan agung kepada Nabi Muhammad saw."

Dan pada suatu riwayat yang lain pula bahawa akan berteriaklah suatu yang berteriak pada Hari Kiamat: "Hai Muhammad," lalu Nabi saw pun mengangkat kepalanya pada tempat itu maka Allah Ta'ala pun berfirman

"Saksikanlah bahawa Aku mengampunkan tiap-tiap sesiapa yang namanya sama dengan nama Muhammad"

Dan daripada Ali bin Abu Talib k. w. bahawa ia telah berkata

"Tidak ada suatu hidangan makanan yang disimpan lalu datang hadir padanya seorang yang namanya Ahmad atau Muhammad melainkan Allah Ta'ala memuliakan rumah itu dua kali ganda."

Telah diriwayatkan oleh Ibnu Abi Malikah daripada Ibnu Juraij daripada Nabi saw yang telah bersabda : "Barangsiapa ada isteri yang sedang mengandung dan bercita-cita hendak menamakan anak yang masih di dalam rahim itu Muhammad maka Allah Ta'ala akan mengurniakan kepadanya anak lelaki dan jika ada seorang yang bernama Muhammad di dalam sebuah rumah nescaya Allah Ta'ala mengurniakan berkat di dalam rumah itu"

Telah bersabda Nabi saw lagi : "Apabila kamu namakan seseorang itu Muhammad maka hendaklah kamu hormatkan dia dan lapangkan tempat baginya di dalam sesuatu majlis dan jangan masamkan atau hodohkan mukamu kepadanya."

 To be fair, finally we have an agreement. We both stick to Ahmad Adam. Ahmad (daddy's choice) + Adam (mommy's choice). Fair and square! Heheh..

No comments: